Бареков: ЕС да излезе с позиция за Украйна, САЩ да не се меси

Бареков: ЕС да излезе с позиция за Украйна, САЩ да не се меси | StandartNews.com

Монтана. България не бива да заема страна в кризата с Украйна - такава позиция зае лидерът на "България без цензура" Николай Бареков, който се срещна с гражданите на Монтана, съобщиха от пресцентъра на партията.

Не смятам, че ние трябва да бъдем в позицията на този, който с лека ръка посочва виновника, добави Бареков за българската позиция относно кръвопролитията в Украйна. Българите като нация си обичаме руския народ, обичаме Русия, но сме член на ЕС, по природа и аз съм русофил, призна лидерът на ББЦ. Кризата в Украйна е зловеща, сценарият там започва да става като във филм на ужасите, всеки ден там загиват хора и от двете страни. Затова призовавам ЕС да излезе с обща позиция, не Америка, защото не е работа на САЩ да се занимава с Русия и Украйна, категоричен бе Бареков. Той добави, че ЕС трябва да бъде миротворец, балансьор и посредник за прекратяване на конфликта в съседна Украйна, който е на крачка от България.

Бареков направи коментара за украинската криза в препълнената зала на театъра в Монтана, където редом до него застанаха лицата на ББЦ и коалиционните партньори ВМРО, ЗНС и "Гергьовден".

И в Монтана, като в Белоградчик, лидерът на ББЦ се зарече, че ще работи за каузата на Северозапада в ЕС, и нещо повече - този най-беден край на страната да се сдобие със специален статут и да получи закрила от държавата със закон. Трябва да има отделен статут, отделен закон за този край на българщината, който е застрашен от изчезване, каза Бареков. И обяви, че след спечелването на предсрочните избори, за които ще настоява ББЦ да се проведат през октомври, ще работи за създаването на Северозападен университет с център Монтана и филиал в Белоградчик. Ще работя за каузата на Северозапада в ЕС, защото смятам, че българите заслужаваме повече. Българските политици унищожиха 1/4 от България, време е да започне възраждането на Северозападна България. Северозападна

България роди "България без цензура" и мен като политик, обобщи Бареков.

Зам.-председателят на ББЦ Росен Петров подгря залата с перифраза на стиха на Гео Милев и се закани: "Септември ще бъде май, и то ще бъде на 25 май". Петров бе облякъл фланелка с карта на "България на три морета" в чест на патриота Красимир Каракачанов.

Гърция има министерство на Македония и Тракия, защото правителството осъзна, че това е най-слабо развитият й регион и там се насочиха сериозни финансови потоци, строят се магистрали, дават се пари за земеделие, направи сравнение с мизерията в родния Северозапад и лидерът на ЗНС Румен Йончев. Но защо ние не правим същото за Северозападна България, попита той, като предложи създаването на специална административна структура, която да се занимава с проблемите на региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай