Неделя,

Заради ваканцията: Български вместо музика

От: Администратор -
Заради ваканцията: Български вместо музика
A
A
A

Български език вместо музика и математика вместо рисуване. Това е вариантът на учителите, за да наваксат с учениците уроците, които изпуснаха заради грипната и дървената ваканции. Как обаче ще се преобразуват часовете, за да могат учениците от първи до единадесети клас да ни наваксат, престои да стане ясно.

"Част от учителите са напред с материала, те практикуват с цели раздели, а не с единични уроци преди всяко контролно и за тях проблем надали ще има", обясниха от регионалния инспекторат по образование в София. Други учители обаче преподават уроците един по един и след два или три урока пускат контролни или бързи тестове, но това все пак им отнема по един учебен час", обясниха още експертите.

Затова най-вероятно всеки директор, заедно с учителския си съвет, ще решава как ще се наваксва материала, който трябва да бъде преподаден в първата седмица на януари, когато децата трябваше да са на училище още от четвъртък (5 януари). Отделно от това ще се решава и колко още пъти трябва да бъда изпитани децата, така че да получат срочна оценка. Това важи да всички ученици от втори до дванадесети клас. От МОН има въведен минумум за броя оценки, които оформят срочната оценка.

За различните класове тя е с различен брой. Същото важи и за броя на отсъствията. Според сега действащия правилник децата, които имат над 25% отсъствия по даден предмет, трябва да държат приравнителен изпит, за да получат срочна или годишна оценка. Сега обаче, с натрупаните неучебни дни правилата най-вероятно ще бъдат променени от директорите с нови заповеди, за да могат децата да наваксат уроците си, обясниха още от регионалния инспекторат по образование в София.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички