За първи път от 15 години: СМГ изпревари Немската

За първи път от 15 години: СМГ изпревари Немската | StandartNews.com

За първи път от 15 години Първа немска гимназия отстъпи палмата на първенството по минимален бал на приетите ученици. Тази година я изпреварва Софийската математическа гимназия, където на първо класиране най-ниският бал е 34,263 от 36 възможни.

Немският език обаче продължава да бъде много търсен от отличниците - на второ и трето място по бал са класирани съответно Първа и Втора немска гимназия, следвани от двете английски. Най-желаната паралелка от столичните седмокласници обаче се намира в Испанската гимназия - това е класът, в който се изучават комбинацията от испански и английски език. В списъка на професионалните школа пък най-търсена от деца и родители е паралелката на Националната финансово-стопанска гимназия по икономика и мениджмънт + английски език. Паралелката с най-висок минимален бал също се намира в Софийската математическа - тя е профил "Природо-математически плюс немски език" и балът там е бил 35,068.

На първите 12 места в столицата тази година са класирани само профилирани училища. Първото професионално школо - Националната търговско-банкова гимназия, е на 13-то място. Баловете на всички гимназии, дори и на водещите, обаче са паднали спрямо предишни класирания. Миналата година на челни позиции е била Първа немска с бал 34,502, а тази година той е намален с почти половин единица. Началникът на Регионалния инспекторат по образованието в столицата Евгения Вълкова разказа, че общо 6700 деца са подали заявления за кандидатстване в училищата гнезда, като класирани са 6497. Общо 889 седмокласници от София са издържали изпитите, но не са подали документи за кандидатстване. Най-вероятната причина за това е, че имат ниски резултати и са преценили, че балът няма да им стигне за класиране в училищата, където желаят да учат. В София са останали и 291 свободни места, които могат да бъдат запълнени при второто класиране. Възможно е броят на свободните бройки в крайна сметка да се окаже и повече, тъй като част от децата кандидатстват и в училища към Министерството на културата. Ако те бъдат приети на две места, може да освободят това в профилираната гимназия.

От 26 до 30 юни седмокласниците трябва или да се запишат в училището, в което са приети, или да подадат заявление за участие във второто класиране. При него желанията не се пренареждат, може единствено да излезеш на по-предно място от това, което си посочил. Едва на трето класиране учениците могат да преподредят мечтаните си паралелки съобразно свободните бройки. То обаче се смята за рисково, защото при него детето трябва да се откаже от мястото, на което вече е било класирано. Ако родителите не запишат детето и не подадат документи за второ класиране, то отпада от училището, в което е прието, предупредиха от инспектората.

Пловдивчанин е топотличникът

Момче от Пловдив се оказа седмокласникът с най-висок успех сред приетите в столицата деца. Тийнейджърът е класиран с максимален бал 36 точки на базата на резултатите си от националните олимпиади. Той е приет в Софийската математическа гимназия, профил "Природоматематически с немски език". Иначе сред завършилите столичните училища няма ученици с максимален бал. Причината е, че няма нито една пълна шестица по български език и литература. По математика пълните отличници са шестима - три момчета и три момичета.

Ученик написа 141 желания

И тази година има ученик, написал прекалено висок брой желани паралелки - 141. От Регионалния инспекторат не можаха да уточнят по кое желание е прието детето. Има обаче и ученици, които не са могли да се класират, защото лошо са подредили желаните паралелки или са написали прекалено малко мечтани училища. Такива са общо 203 ученици. Те ще могат да пренаредят желанията си едва на трето класиране, когато се подават нови заявления. Общо 457 пък са учениците от страната, които са кандидатствали в столицата.

Двойките закриха 34 паралелки

34 са закритите паралелки още на първо класиране в столицата, посочи шефът на инспектората Евгения Вълкова. 17 от тях са профилирани, а другите 17 - професионални. Първоначално обявени са били 198 профилирани паралелки и 103 професионални. Според Вълкова интересът към професионалното образование се запазва същият както през миналите години.

Една от причините за закриване на толкова класове е големият брой слаби оценки. Само по математика двойките тази година в София са били 1500. На сайта на инспектората е изнесен списъкът на училищата, които записват осмокласниците без участие в класиранията, като те имат възможност да кандидатстват в професионални школа и след 8 клас. Друга причина за закритите класове е фактът, че випускът е с около 500 деца по-малък. Сред закритите паралелки са например такива по хлебарство и кетъринг. 140 СОУ се е отказало от планираната си паралелка по хореография поради липса на кандидати, а 105 СОУ е успяло да направи само една паралелка по италиански с английски език, въпреки че е планирало две. Положителна новина е вдигането на бала в Румънската гимназия, който по традиция бе доста нисък.

10 бона глоба за учебник менте

Автори разпространяват помагала без одобрение в школата

От 5000 до 10 000 лева ще бъде глобата за автор или издател, който разпространява свой учебник или помагало, заблуждавайки, че са одобрени от просветното министерство. Това записаха депутатите в законопроекта за училищното и предучилищно образование, който в сряда бе приет на второ четене от образователната комисия и вече предстои да влезе в пленарна зала. До момента санкции за подобни ситуации нямаше и затова на пазара се появяват редица помагала с щемпел, че имат одобрението на МОН, без да са минавали през него. От 1000 до 5000 лева пък ще бъдат глобите за автори, които издават своите помагала и учебници в разрез с вече одобрения им проект.

Законът предвижда глоби и за детски градини менте. Ако физически или юридически лица без регистрация в МОН се занимават с отглеждане и възпитаване на деца от 3-годишна възраст до първи клас и при това им издават свидетелство за завършена предучилищна подготовка, те ще бъдат санкционирани с глоба от 5000 до 10 000 лева. Скачат и глобите за родители, които не пращат или въобще не записват децата си на училище. Те вече ще бъдат от 50 до 150 лева, а досега санкцията започваше от 20 и стигаше до 100 лева.

В Кърджали отпадна клас по селски туризъм

Пет паралелки в професионални гимназии в Кърджалийско се закриват след първи етап на класиране. 4 от тях са в град Кърджали и една в Джебел.

Поради незапълване на местата няма да могат да бъдат съставени професионалните паралелки по селски туризъм в ПГ" Руска Пеева"-Джебел, в Кърджали отпадат специалностите "Организация и технология на фризьорските услуги в ПГ "Евридика", "Автомобилна мехатроника" в ПГ "В. Левски". В ПГЕЕ "Кап. Петко войвода" отпада едната паралелка със специалност "Компютърна техника и технологии", а в ПГ по строителство - "Строителство и архитектура". От Инспектората уточниха, че от останалите 21 паралелки има 6, които не са достигнали необходимата пълняемост, но се надяват след второто и третото класиране те да бъдат сформирани.

В област Кърджали на изпитите след 7 клас максималният бал, достигнат от гимназистите, е 34,866, а минималният - 19.696.

Деветокласник с приз от Куба

Деветокласникът Ерай Шакир от Кърджали и неговата преподавателка по испански език Людмила Мартинес получиха специален приз, връчен лично от Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе - извънреден и пълномощен посланик на Куба в България. Ерай бе награден за есето си в Националния ученически конкурс "Куба - далечна и близка". Церемонията по награждаване се проведе в Националния дворец на децата с подкрепата на Асоциацията за приятелство "България - Куба", МОН, СБУ, СБП и СБЖ.

Най-ниският бал е само от тройки

В училищата с най-нисък бал са приети деца само с оценки около три. На последно място в класацията е паралелка с английски и испански език на 56 СОУ, където балът е бил 18,220. Второ отзад напред е 108 СОУ с паралелка за технологично предприемачество и бизнес плюс английски, а преди него са две паралелки на Професионална гимназия "Хенри Форд" по газова техника и автотранспортна техника.

ТОП 20

1. СМГ 34,263
2. Първа немска 34,024
3. Втора немска 33,330
4. Първа английска 32,340
5. Втора английска 32,230
6. Испанска 32,158
7. 9 Френска 31,500
8. 22 СОУ 30,256
9 и 10. 35 СОУ и 133 СОУ 30,110
11. 32 СОУ 28,926
12. 31 СОУ 29,793
13. Национална търговско-банкова 28,474
14. 127 СОУ 27,122
15. Национална финансово-стопанска 26,995
16. СГСАГ /строителна/ 26,647
17. 30 СОУ 26,232
18. НПМГ 26,111
19. 51 СОУ 26,103
20. 157 гимназия 25,986

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай