Янка Такева: Делегираните бюджети са най-големия грях в образованието

Янка Такева: Делегираните бюджети са най-големия грях в образованието | StandartNews.com

"Делегираните бюджети са най-големия грях в образованието. Те превърнаха учителите в зависими от учениците. Никой няма политическа воля да промени системата" - това каза председателят на СБУ Янка Такева, която бе в Добрич и се срещна с кмета на града.
Такева поясни, че Синдикатът на българските учители предлага при определянето на бюджета на училищата единственият компонент да не е броят на записаните ученици, а да се вземат предвид също броя паралелки или групи за детските градини. Друг критерий, по който да се определят финансите в образованието да е качеството, което дава дадено учебно заведение и не на последно място - неговото местоположение.

Такева заяви още, че синдикатът е на мнение, че не трябва да бъдат закривани помощните училища, защото расте броят на децата със специални образователни потребности, които не могат да бъдат интегрирани в обикновените училища. Синдикалистът коментира още и изнесената информация за "мъртви" души в училищата от МОН. "В българското училище няма "мъртви" души. Има "летящи" деца, които влизат на 15 септември и после два месеца отиват да берат гъби или шипки и след това се връщат.

Други "летящи" деца са тези, които за 3 месеца са в страни от ЕС с родителите си и после се връщат. За мъртви души може да се говори ако админ системата е засякла такива" - бе категорична тя. Синдикалният лидер бе категорична, че в страната има дълбока демографска криза и това налага да се промени нормативната база относно брой минимум и максимум деца в паралелка. Като мярка за повишаване на интереса към професионалните училища Такева смята, че трябва да се уеднакви приемът в средно общообразователни училища и професионални такива.

Тя коментира и проблема с педагогически кадри, като посочи, че най-дефицитни са педагози в начален курс, преподаватели по езици, математика и информатика и биолози. "Тази година около 500 студенти ще завършат педагогика, но в системата влизат едва 1 %. Другите заминават за чужбина - нашите начални учители работят в Англия, инженерните специалности - в Австрия, а математиците и информатиците - в Германия, САЩ и Канада" - добави Такева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай