Четвъртък,

Всеки ученик с пин код

От: Failed to load user -
3043
Всеки ученик с пин код
A
A
A

Безплатни учебници и за гимназиите, МОН почва битка с ранните бракове

Всеки ученик ще има индивидуален образователен номер. Това става ясно от план на МОН за намаляване на броя на преждевременно напусналите образователната система ученици.

Идеята е децата да получават този номер още с тръгването в първи клас. Чрез него ще бъде проследявано дали след отпадане от едно училище децата се записват някъде другаде или завинаги се разделят с образователната система. По този начин ще бъдат идентифицирани и децата в риск от напускане на школото, които примерно имат дълги отсъствия, за да се работи с тях превантивно. Ще се издирват и ученици, отпаднали преди една и повече години. За целта държавата ще изгради национална система за проследяване на дeцата в риск. Пилотно проектът трябва да тръгне в Северозападна и Югоизточна България. Общините и школата, в които той ще стартира първоначално, трябва да бъдат подбрани още до края на тази година. От министерството поясниха, че въвеждането на индивидуалния номер на учениците е директива на ЕС. Освен това МОН ще бори ранните бракове и ранните раждания чрез беседи с деца и родители за рисковете, които те носят.

До 2020 година всички учебници за задължителна подготовка да станат безплатни до ХII клас, пък е друг акцент на плана. В момента безплатните пособия са само до VII клас. "Имаме намерение постепенно да вдигаме възрастта на учениците, които ще получават безплатни учебници. Става дума само за задължителното обучение, не и за профилираното", поясни пред "Стандарт" зам.-министърът на образованието Атанаска Тенева.
Държавата ще заплаща частично и таксите в забавачките за деца от семейства с ниски доходи. За учениците, които нямат компютри у дома, пък вече ще бъде възможно да ползват тези в училище не само за образователни цели.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички