Понеделник,

Военното обучение изненада просветата

От: Failed to load user -
2190
Военното обучение изненада просветата
A
A
A

София. В просветното министерство се оказаха изненадани от връщането на военното обучение в класните стаи. След като шефът на Военна академия комодор Димитър Ангелов разказа пред "Стандарт", че вече се пишат програми по този предмет, зам.-министърът на образованието Мариана Банчева заяви, че ще се консултира с юристите на ведомството.

"Това нещо е гласувано в последните дни от предишното управление през закона за резерва. Ще проверя как е станало и защо един сектор се опитва да решава собствените си проблеми на гърба на друг", заяви тя. "Военната подготовка не е първа грижа на учениците, особено след като имаме професионална армия", допълни тя. По думите й същото станало преди време, когато през закон за спорта се опитали да предвидят трети час по физкултура, без дори да проверят има ли материална база в училищата за подобно нещо. Самата Банчева била по-скоро поддръжник на кампания за повече часове на класа, но не и за военна подготовка на децата.

Промените бяха приети от правителството на 20 февруари, когато акад. Стефан Воденичаров бе станал образователен министър едва от двайсетина дни. Съгласно Закона за отбраната и Закона за резерва децата ще получават военна подготовка в девети и десети клас в т. нар. часове на класа. Петте урока на година ще се провеждат от класния ръководител съвместно с военен. Деветокласниците ще се запознават със задълженията на българските граждани по отбраната и оказването на помощ на населението.

В десети клас пък ще бъде представяна историята на въоръжените сили, мисиите им и участието им в операции извън територията на страната. Обучението на студентите пък е доброволно. Средствата за тази подготовка се осигуряват от бюджета на Министерството на отбраната.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички