Военното обучение изненада просветата

Зам.-министър на образованието против учениците да разглобяват калашници

Военното обучение изненада просветата | StandartNews.com

София. В просветното министерство се оказаха изненадани от връщането на военното обучение в класните стаи. След като шефът на Военна академия комодор Димитър Ангелов разказа пред "Стандарт", че вече се пишат програми по този предмет, зам.-министърът на образованието Мариана Банчева заяви, че ще се консултира с юристите на ведомството.

"Това нещо е гласувано в последните дни от предишното управление през закона за резерва. Ще проверя как е станало и защо един сектор се опитва да решава собствените си проблеми на гърба на друг", заяви тя. "Военната подготовка не е първа грижа на учениците, особено след като имаме професионална армия", допълни тя. По думите й същото станало преди време, когато през закон за спорта се опитали да предвидят трети час по физкултура, без дори да проверят има ли материална база в училищата за подобно нещо. Самата Банчева била по-скоро поддръжник на кампания за повече часове на класа, но не и за военна подготовка на децата.

Промените бяха приети от правителството на 20 февруари, когато акад. Стефан Воденичаров бе станал образователен министър едва от двайсетина дни. Съгласно Закона за отбраната и Закона за резерва децата ще получават военна подготовка в девети и десети клас в т. нар. часове на класа. Петте урока на година ще се провеждат от класния ръководител съвместно с военен. Деветокласниците ще се запознават със задълженията на българските граждани по отбраната и оказването на помощ на населението.

В десети клас пък ще бъде представяна историята на въоръжените сили, мисиите им и участието им в операции извън територията на страната. Обучението на студентите пък е доброволно. Средствата за тази подготовка се осигуряват от бюджета на Министерството на отбраната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай