Велизара Пенчева - Първата дама

Велизара Пенчева - Първата дама | StandartNews.com

Досега жена не бе оглавявала Русенския университет, Велизара Пенчева пребори трима

Тази седмица тя стана първата жена начело на Русенския университет в неговата 70-годишна история. Проф. Велизара Пенчева е новият ректор и в сряда официално получи символичния ключ на висшето училище и регалиите, олицетворение на властта, от предшественика си чл.-кор. проф. Христо Белоев.

Дамата беше избрана за мандата 2016-2019 г. със 138 гласа, с които значително изпревари другите трима професори, номинирани за поста. Велизара Пенчева е 14-ият ректор в крайдунавския град и една от малцината жени, достигнали до този пост в България. "Изборът ми е предизвикателство и мисия. Считам, че мога да развивам това, което имаме в момента като база и възможности на хората тук, и ще работя да имаме университет, добре стоящ в национален и международен мащаб", бяха първите думи на проф. Велизара Пенчева след нейния избор. През последните четири години тя бе заместник-ректор по развитие, координация и продължаващо обучение. Хора, работили с нея, разказват, че винаги се стреми да приключи започнатото по най-ефективния и добър начин. Има умение да реагира бързо, гъвкаво и да се вслушва в чуждото мнение. Професионалната й кариера доказва, че успешно се справя с проблемите и динамичните промени в един от най-оспорваните и трудни ресори на съвременното висше образование - управление на качеството. Освен добрите позиции в Русенския университет проф. Пенчева активно работи и е позната личност и авторитет в националните образователни структури, свързани с изграждане и развиване на системата на висшето образование в страната. Тя е била единствената жена член на Акредитационния съвет на Националната агенция по оценяване и акредитация към Министерски съвет. Отговаряла и наблюдавала е работата на Постоянната комисия по технически науки и военно дело през периода 2010-2014 г. От 1974 г. насам Русенският университет е неизменна част от живота на Велизара Пенчева. Родена е през 1956 г. в Оряхово. Завършва средното си образование в математическата гимназия във Враца, след което продължава образованието си в Русе, където завършва специалността "Автомобилен транспорт, трактори и кари". След дипломирането си тя специализира приложна математика в Техническия университет в София, а през 1980 г. се връща в Русенския университет като асистент по математика. Проф. Пенчева защитава докторска степен, а по-късно става доцент и професор в катедра "Транспорт". Преподава по дисциплини, свързани с превозната дейност в транспорта, технологиите на превозване, логистиката, иновации в транспорта и транспортните системи, взаимодействие на видовете транспорт. През годините професионалната и творческата й кариера следва логическия път на всеки изцяло отдаден на изследователската дейност и науката. Велизара Пенчева признава, че в сериозната натовареност й остава малко свободно време, в което релаксира, като отглежда цветя. Личното време, разбира се, е за най-близките. Гордее се със семейството си и прекрасната си дъщеря. А амбициите й като ректор са за утвърждаване на водещото място на университета в Русе. Високо качество на обучение, международния престиж на висшето училище и активното взаимодействие с научните среди, сподели приоритетите си пред "Стандарт" новият ректор.

До края на януари на заседание на Академичния съвет ще бъде утвърден и ректорският екип, с който ще работи проф. Пенчева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай