Петък,

Велизара Пенчева - Първата дама

От: Failed to load user -
Велизара Пенчева - Първата дама
A
A
A

Досега жена не бе оглавявала Русенския университет, Велизара Пенчева пребори трима

Тази седмица тя стана първата жена начело на Русенския университет в неговата 70-годишна история. Проф. Велизара Пенчева е новият ректор и в сряда официално получи символичния ключ на висшето училище и регалиите, олицетворение на властта, от предшественика си чл.-кор. проф. Христо Белоев.

Дамата беше избрана за мандата 2016-2019 г. със 138 гласа, с които значително изпревари другите трима професори, номинирани за поста. Велизара Пенчева е 14-ият ректор в крайдунавския град и една от малцината жени, достигнали до този пост в България. "Изборът ми е предизвикателство и мисия. Считам, че мога да развивам това, което имаме в момента като база и възможности на хората тук, и ще работя да имаме университет, добре стоящ в национален и международен мащаб", бяха първите думи на проф. Велизара Пенчева след нейния избор. През последните четири години тя бе заместник-ректор по развитие, координация и продължаващо обучение. Хора, работили с нея, разказват, че винаги се стреми да приключи започнатото по най-ефективния и добър начин. Има умение да реагира бързо, гъвкаво и да се вслушва в чуждото мнение. Професионалната й кариера доказва, че успешно се справя с проблемите и динамичните промени в един от най-оспорваните и трудни ресори на съвременното висше образование - управление на качеството. Освен добрите позиции в Русенския университет проф. Пенчева активно работи и е позната личност и авторитет в националните образователни структури, свързани с изграждане и развиване на системата на висшето образование в страната. Тя е била единствената жена член на Акредитационния съвет на Националната агенция по оценяване и акредитация към Министерски съвет. Отговаряла и наблюдавала е работата на Постоянната комисия по технически науки и военно дело през периода 2010-2014 г. От 1974 г. насам Русенският университет е неизменна част от живота на Велизара Пенчева. Родена е през 1956 г. в Оряхово. Завършва средното си образование в математическата гимназия във Враца, след което продължава образованието си в Русе, където завършва специалността "Автомобилен транспорт, трактори и кари". След дипломирането си тя специализира приложна математика в Техническия университет в София, а през 1980 г. се връща в Русенския университет като асистент по математика. Проф. Пенчева защитава докторска степен, а по-късно става доцент и професор в катедра "Транспорт". Преподава по дисциплини, свързани с превозната дейност в транспорта, технологиите на превозване, логистиката, иновации в транспорта и транспортните системи, взаимодействие на видовете транспорт. През годините професионалната и творческата й кариера следва логическия път на всеки изцяло отдаден на изследователската дейност и науката. Велизара Пенчева признава, че в сериозната натовареност й остава малко свободно време, в което релаксира, като отглежда цветя. Личното време, разбира се, е за най-близките. Гордее се със семейството си и прекрасната си дъщеря. А амбициите й като ректор са за утвърждаване на водещото място на университета в Русе. Високо качество на обучение, международния престиж на висшето училище и активното взаимодействие с научните среди, сподели приоритетите си пред "Стандарт" новият ректор.

До края на януари на заседание на Академичния съвет ще бъде утвърден и ректорският екип, с който ще работи проф. Пенчева.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички