Възпитаник на Тео в топ 10 на млади учени

Възпитаник на Тео в топ 10 на млади учени | StandartNews.com

Теньо Попминчев бил ученик на известния физик Теодосиев

Физикът проф. Теньо Попминчев, който постигна пробив в квантовата физика със създаването на рентгенов лазер, е избран сред десетте най-значими млади учени на 2016 г. от Националната академия на науките на САЩ.

 Подборът е направен от Нобелови лауреати и от новоприети членове на академията. Почетната десетица е избрана сред учени, които са в първата половина от своя път в науката и са на не повече от 40 години. Изданието ScienceNews отбелязва, че над четири пети от възрастните американци не могат да назоват име на жив учен, а 40 процента от тези, които могат да го направят, посочват Стивън Хокинг.

Редакторите на сп. Science News обаче насочват вниманието на обществеността към тези изследователи, които тепърва ще станат звезди в науката. Десетте най-перспективни млади учени, според Science News, са Анийл Агравал, еволюционен генетик, Фил Баран, химик, Джесика Кантлон, когнитивен невролог, Куан Чен - учен, който се занимава с наноматериали, Лорънс Дейвид, биолог, Анна Фебел, астроном, Джереми Фрийман, невролог и компютърен програмист, Брайън Овеис Геран, компютърен специалист-теоретик, Мелиса Оманд, океанограф, и българинът Теньо Попминчев - лазерен физик. Посочват, че никой от избраните 10 не е записал хит сингъл, но отбелязват, че те са

упорити и креативни, практично мислещи

и мечтатели". Всички номинирани са представени с каламбури, започвайки с проф. Попминчев - "лазерен физик, фокусиран като лазерен лъч". Постижението, което нареди нашият учен в тази престижна класация, е създаденият от него уникален рентгенов лазер, който списанието определи като "швейцарско ножче от светлина".

Теньо и брат му Димитър откриха нов метод в нелинейната оптика и го реализираха за първи път през 2015 г. като рентгенов лазер със свръхкъси импулси. Тяхното революционно откритие, направено в лаборатория в САЩ, може да намери приложение във фундаменталната наука и индустрията, нанотехнологиите, бъдещата наноелектроника, за създаване на следващата генерация свръхбързи микропроцесори и харддискове, за ранната диагностика на болести.

"Ние използваме абсолютно различна физика - т. нар. нелинейна оптика. От видимата област сътворяваме светлина в ултравиолета. Практически успяхме да реализираме това напълно неочаквано. Устройството се побира в човешка длан и е съизмеримо с некохерентната тръба на Вилхелм Рьонтген", коментира проф. Теньо Попминчев, който работи в Университета на Колорадо в щатския град Боулдър.

Рентгеновата тръба е създадена преди повече от 100 години от Вилхелм Рьонтген и днес има множество приложения. Но

нейният лазерен вариант бе смятан доскоро за невъзможен

Братята Теньо и Димитър Попминчеви доказаха обратното - прекарвайки инфрачервени лазерни лъчи през благороден газ под високо налягане, те успяват да генерират кохерентни рентгенови вълни.

С помощта на тяхното изобретение, за което българските физици имат вече издаден патент, ще може да се заснемат и най-бързите движения в природата с безпрецедентна разделителна способност, до един атом, едновременно във времето и пространството. Това бе невъзможно досега с никоя съвременна технология.

Професор Теньо Попминчев е популярно име у нас. Той е носител на наградата "Питагор" за 2016 г. за значим принос на български учен, работещ в чужбина. На 16 май т.г. на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 държавният глава Росен Плевнелиев удостои проф. д-р Теньо Попминчев с Почетен знак на Президента на България за изключително научно откритие със значим принос за развитието на науката, техниката и технологиите и за издигане репутацията на страната ни в световен мащаб. Високото държавно отличие е заради създадения рентгенов лазер.

Големи технологични компании вече са проявили интерес към възможностите, които се откриват при прилагането на настолния рентгенов лазер. Държавният глава определи откритието като революционно и с приложение в редица области, включително в медицината. "Във ваше лице българската нация разполага с един от най-високо квалифицираните млади учени", обърна се президентът към проф. Попминчев.
Младият учен ще работи за

създаването на нанотехнологичен център в София

"Надявам се, че ще получим подкрепа от Физическия факултет на СУ и БАН. Ще се радвам и други млади български учени да се присъединят към нас", каза проф. д-р Теньо Попминчев.

Младият физик е роден през 1977 година, възпитаник е на ПМГ "Никола Обрешков". Той е сред учениците на известния физик Теодосий Теодосиев и е участник в Международни олимпиади по физика. Проф. Попминчев досега работеше в Болдър, Колорадо. Той беше поканен в университета на Сан Диего, Калифорния, където започва изграждането на нови лаборатории. Той ще създаде и научен екип във Виена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай