Вадиш $7000 на бригада в САЩ

Аляска пак е златна мина, вече и Канада наема БГ студенти

Вадиш $7000 на бригада в САЩ | StandartNews.com

Търсят камериери и спасители, най-сладкодумните стават стюарди в Манхатън

Бригадите в САЩ от дълго време са начин студентите да финансират следващата си учебна година, така че да не се налага да работят, докато следват. В последните години обаче понятието Work&travel вече е изпълнено с истинското си съдържание - все повече студенти не бързат да се приберат със заработеното след края на сезона, а се впускат в пътувания. Много от тях вече влагат заработката не на принципа "ден година храни", а в заплащането на таксите си за магистратури в чужбина. Миналата година сезонът беше силен и нашите студенти, работили в САЩ, успяха да пътешестват и въпреки това да спестят между 4000 и 7000 долара в зависимост от работното място, разказва Борислав Милков от консултантска фирма "Интеграл". Тази година той очаква работодателите да пуснат с 25% повече работни места за българи. Фирмата Usit colours пък предлага възможности и за бригади в Канада и Ирландия, които са алтернативи на Щатите.
--------------------
Бригадите в Канада доскоро изглеждаха невъзможни, но вече са факт. Засега се предлагат само от една организация у нас - "Юзит калърс", като работа може да си търсиш и сам, и с тяхното съдействие. Задължително обаче трябва да присъстваш на някой от ориентационните семинари в Торонто, Ванкувър или Монреал. Програмата дава възможност да работиш 12 месеца в страната, ако решиш да прекъснеш следването за година.

Минималното заплащане варира от 8 до 10 канадски долара, в зависимост от провинцията, в която се трудиш. Няма ограничения за броя часове, в които работиш, както и за броя на работодателите, така че можеш да сменяш ангажимента според сезона. Задължително се подават документи и за социалноосигурителен номер, докато пребиваваш в страната. Освен с добър английски можеш да заминеш и ако говориш френски.

Цената на програмата е 829 долара. Предлаганите работни места варират от сервитьор през камериер до служител на каса. Ирландия пък дава възможност да работиш 5 месеца легално в страната при заплата около 9 евро на час. Цената за участие е 399 евро и включва издаването на легално разрешително за работа, съдействие при намирането й, както и първата нощувка в Дъблин, която е в хостел. Работа се търси самостоятелно, но компанията съдейства при инфото за търсачки и агенции за набиране на персонал.

Най-търсените бригади обаче безспорно остават тези в САЩ, които вече се предлагат на немалко места у нас. Тази година американските работодатели канят на бригади с концерти и бейзбол. Правилата за заминаване не са се променили по отношение на студентите, но вече има завишени изисквания спрямо работодателите, разказва Борислав Милков. Те вече ще бъдат длъжни да осигурят настаняване или поне да съдействат за намиране на квартира, както и да осигуряват на работещите при тях студенти възможности да се запознаят с културата и нравите на страната. За целта шефовете трябва да организират пикници, посещения на бейзболни мачове и концерти. "Тази година очакваме да дойдат и по-добри работодатели", разказва Милков.

Интервютата за първи път щe бъдат изтеглени още в средата на ноември поради големия интерес на американските шефове към българите. Оказало се, че съпоставени с останалите балкански страни, нашите младежи са с най-високо ниво на владеене на английски, най-честни са и създават най-малко проблеми по отношение спазването на правилата. Тази година повечето интервюта ще бъдат по скайпа, защото работодателите, особено от централните щати, предпочитат този вариант вместо дълги пътувания. Въпреки това обаче у нас отново ще има организирани групи от работодатели, които ще дойдат през декември.

Най-атрактивна като оферти е Аляска, която тази година, освен настаняване, предлага и безплатна храна. Така само от тези разходи студентите спестяват 1500 долара. Тъй като там и възможностите за харчене са най-малки, обикновено студентите успяват да скътат доста високи суми. Заради лошите атмосферни условия и отдалечеността на щата пък, заплащането е малко по-високо - от 9 до 13 долара. Нашите младежи работят основно в хотели като сервитьори и камериери.

Това са и основните професии, които се предлагат в останалите щати, но има и по-атрактивни оферти - например стюард на луксозен автобус, който пътува от Лонг Айлънд до Манхатън. Заплащането там е 9,50 долара на час, но се изисква много високо ниво на владеене на езика. То обаче не е нужно да се доказва със сертификат - работодателят го проверява лично по време на интервюто. Има и много места за спасители, които тази година вече не е нужно да вадят предварително сертификати, че владеят занаята. Те ще бъдат обучавани на място от работодателите, като първата седмица е определена за тренинг. Студентите ще работят не на брега на океана, а само край изкуствени водни басейни в увеселителни паркове, чиято дълбочина не превишава 1,50 метра, разказа Милков. Заплащането варира от 7,80 до 9,50 долара.

Оферти за спасители подават най-вече щатите по Източното крайбрежие и Охайо, където се намира един от големите увеселителни паркове. За младежите има и предложения за аниматори в парковете. Съветите на организаторите са, ако сте голяма група, да се пробвате именно на такива места, защото там е по-малко вероятно да бъдете разделени.
Повечето фирми, които уреждат подобни бригади, съдействат и при резервирането на самолетни билети, както и при възстановяването на пари от данъци.

Не плащаш нищо, преди да заминеш

В последните години доста банки отпускат кредити за заминаване на бригади в чужбина, като по този начин от офертите могат да се възползват и студенти, които нямат нужните средства. Обикновено тези заеми имат гратисен период по лихвата и главницата за времето, докато студентът работи навън. През това време не се плащат никакви вноски. Изплащането на кредита започва едва след завръщането от бригадата. Банките обаче обикновено поставят някакви допълнителни условия - например платежоспособен съдлъжник, който може да бъде родител на кандидата за заем. Пари могат да се вземат и за финансиране само на част от разходите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай