В следващите две години: Първи клас ще учи по-дълго от трети

В следващите две години: Първи клас ще учи по-дълго от трети | StandartNews.com

Увеличават изобразително изкуство и музика в гимназията, философията слиза в 8 клас

Първолаците догодина ще учат по-дълго от децата във втори клас. Същото важи и за петокласниците - те ще прекарат в училище две седмици повече от децата в седми клас. Причината за този парадокс са предложените промени в стандарта за учебния план, който тепърва ще има обществено обсъждане. Дори и по време на представянето им обаче нямаше нито един противник на идеята. С нея са съгласни дори от родителската асоциация. Промените в този план ще влизат в сила паралелно с новия училищен закон, който догодина ще заработи първо за учениците от първи и пети клас.

Първи клас догодина ще учи до 15 юни. Втори - до 30 май. Просветното министерство предлага удължаване на учебната година с три седмици за първокласниците и с две - за децата до осми клас. Една от причините е фактът, че трябва да бъдат въведени нови учебни предмети и повече упражнения, за да се затвърди наученият материал. Стандартът предвижда съотношението нови уроци - упражнения в клас да бъде 60 към 40. Това обаче няма как да се случи, ако учебната година остане в старите си рамки, които едва стигат за покриване на новите знания и на практика отменят упражненията.
Всъщност анализите от доста време показват, че българските деца учат по-малко, отколкото европейските си връстници. Освен това лятната ни ваканция е най-дългата в Европа. Това е останало още от времето, когато децата са участвали в селскостопанската дейност на семейството през лятото и е трябвало да бъдат освободени от училище.
Някои от децата на Стария континент имат повече на брой почивки в рамките на учебната година, но всички те са по-кратки. В Швейцария, Холандия и Лихтенщайн например учебната година започва още през втората половина на август. В Гърция годината започва на 11 септември, но пък трае до 15 юни. Там обаче няма междусрочна и есенна ваканции, така че като сбор дните, които гръцките ученици прекарват в училище, са повече. Българските гимназисти посещават училище средно 180 дни. В другите две страни с най-кратка учебна година - Норвегия и Ирландия, тези дни са 190. Датските гимназисти търкат чина цели 200 дни в рамките на годината. Още преди няколко години тези данни бяха изнесени от Евростат, но останаха без отзвук. Сега обаче просветното министерство тръгва към удължаване, за да запази в нормите седмичната натовареност на децата, която е 22 часа за първолаците и 32 - за гимназистите.

Началото на учебната година остава на 15 септември

защото това е заковано в самия училищен закон. Срочните и другите вътрешни ваканции обаче могат да претърпят известна трансформация, тъй като те се определят със заповед на министъра.
Удължаването е нужно и по друга причина - под натиск от различни посоки в училище влизат нови учебни предмети, за които трябва да се отвори място. Един от тях е компютърното моделиране, макар че името на този предмет все още не е окончателно уточнено. Той ще се учи още от трети клас, но в неговите рамки децата ще получават възможност също да се предпазват от опасностите, които ги дебнат в интернет, и да формират поведението си в мрежата. По време на дебатите за новия учебен план Цвета Брестничка от асоциация "Родители" посочи, че в трети клас всъщност децата владеят технологичните джаджи - таблет, мобилен телефон, компютър, но им липсват познания за виртуалния свят и проблемите, които той крие. Този предмет ще се изучава до десети клас и ще завършва с изпит за дигитална грамотност. Новост е и това, че философията слиза от 11 клас в 8, както и фактът, че музика и изобразително изкуство вече ще се учат до 12 клас, като в основното училище часовете за тях се увеличават, макар и с малко. Обмисля се също гимназистите да имат часове за упражнения по граматика, които сега обикновено се "изяждат", за да може учителят да насмогне с дългия списък на авторите, изучавани по литература.

Радикална промяна ще претърпят чуждите езици

които вече ще стъпят на съвършено нова база. Те ще се изучават като нива от европейската езикова рамка, което означава коренна промяна на програми и учебници. Прословутото гражданско образование, за което се дискутираше толкова дълго, влиза като предмет от 9 клас. Преди това обаче знанията за политика, конституция, граждански права ще бъдат разпръснати и интегрирани в останалите учебни предмети. Физическото възпитание остава с два учебни часа седмично, въпреки че в последните месеци темата за обездвижването на децата се повдигаше доста често. За сметка на това обаче още в първи клас при децата ще влизат учители по физкултура. В момента този предмет се преподава от началните учители, които твърде често трансформират часовете за спорт в упражнения по четене или смятане, ако малките имат да наваксват с материала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай