В Черна берат билки, вместо да учат

Учителите дори мият първолаците, за да влязат в приличен вид в школото

В Черна берат билки, вместо да учат | StandartNews.com

Добрич. Училището в добричкото село Черна бе на едно от последните места на изпитите след седми клас тази година. Дали обаче еднаквите критерии на външното оценяване са приложими към школата в трудните селски райони и тези в големите градове? Според Даниела Станкова, която над 10 години е директор на ОУ "Братя Миладинови" в селото, не може да се сравняват учениците в който и да е град с децата, които учат в селата. "Не е редно след това тези училища да бъдат посочвани като постигнали най-лоши оценки", категорична е тя.

"И седемте деца, които тази година се явяваха на външно оценяване в седми клас, са от ромски произход. На теста по български се явиха всички - но там имаме и оценки, различни от двойки. По математика обаче се явиха само пет и резултатът е слаб 2 за всички тях", разказва директорката. Според нея ниският резултат се дължи на факта, че тези деца нямат постоянство в училище. "А математиката е дисциплина, която го изисква", казва Станкова. Част от децата просто не ходят на училище - за какви резултати и критерии може да става дума тогава. А причината е основно, че не ги пускат родителите им, добавя школският директор.

"В нашите задължения, за разлика от колегите в големите градове, влиза всеки ден да ходим и да ги вземаме от вкъщи. Когато започват първи клас, те все още не знаят български език.

Колегите, които работят, знаят турски просто защото няма друг начин да комуникират с тези деца. Аз лично ходя да вземам от домовете им ученици, но майката казва: "Няма да дойде. Като стои при тебе, няма да вземе пари, а тука все ще изкара нещо". Големите деца работят, дори едното от децата не дойде на изпита по математика, защото събира билки на полето", добавя Станкова. Често по-големите не били пускани на училище от родителите си, защото трябва да гледат по-малките си братя и сестри. Имало и случаи, в които просто майката влиза в час и тръсва на третокласничка плачещо бебе, защото тя трябвало да пере, разказва директорката. "Всички по-големи деца работят и шият обувки, помагат за издръжката на семейството. Правим невъзможното. Работим по проект "Нов шанс за успех" и при нас имаме 11 баби, майки, бащи, които учат с децата си.

Опитваме се всячески да обясним, че трябва да имат образование. Много ни е трудно да се справяме - нашата основна задача е да ги приберем в училище, а след това и да ги задържим" - добавя Станкова. Тя разкрива още, че често се налагало дори да мият първолаците, за да са в приличен външен вид. Учителите купуват и носят на малките химикали тетрадки, чанти. Именно заради тези особености при работата в училища в малки населени места Станкова смята, че трябва да има различни критерии, по които да бъдат оценявани учениците от големите градове и селата. В ОУ "Братя Миладинови" учат 65 деца в слети паралелки, което допълнително затруднява работата на педагозите там.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай