Вторник,

В Черна берат билки, вместо да учат

От: Администратор -
2029
В Черна берат билки, вместо да учат
A
A
A

Добрич. Училището в добричкото село Черна бе на едно от последните места на изпитите след седми клас тази година. Дали обаче еднаквите критерии на външното оценяване са приложими към школата в трудните селски райони и тези в големите градове? Според Даниела Станкова, която над 10 години е директор на ОУ "Братя Миладинови" в селото, не може да се сравняват учениците в който и да е град с децата, които учат в селата. "Не е редно след това тези училища да бъдат посочвани като постигнали най-лоши оценки", категорична е тя.

"И седемте деца, които тази година се явяваха на външно оценяване в седми клас, са от ромски произход. На теста по български се явиха всички - но там имаме и оценки, различни от двойки. По математика обаче се явиха само пет и резултатът е слаб 2 за всички тях", разказва директорката. Според нея ниският резултат се дължи на факта, че тези деца нямат постоянство в училище. "А математиката е дисциплина, която го изисква", казва Станкова. Част от децата просто не ходят на училище - за какви резултати и критерии може да става дума тогава. А причината е основно, че не ги пускат родителите им, добавя школският директор.

"В нашите задължения, за разлика от колегите в големите градове, влиза всеки ден да ходим и да ги вземаме от вкъщи. Когато започват първи клас, те все още не знаят български език.

Колегите, които работят, знаят турски просто защото няма друг начин да комуникират с тези деца. Аз лично ходя да вземам от домовете им ученици, но майката казва: "Няма да дойде. Като стои при тебе, няма да вземе пари, а тука все ще изкара нещо". Големите деца работят, дори едното от децата не дойде на изпита по математика, защото събира билки на полето", добавя Станкова. Често по-големите не били пускани на училище от родителите си, защото трябва да гледат по-малките си братя и сестри. Имало и случаи, в които просто майката влиза в час и тръсва на третокласничка плачещо бебе, защото тя трябвало да пере, разказва директорката. "Всички по-големи деца работят и шият обувки, помагат за издръжката на семейството. Правим невъзможното. Работим по проект "Нов шанс за успех" и при нас имаме 11 баби, майки, бащи, които учат с децата си.

Опитваме се всячески да обясним, че трябва да имат образование. Много ни е трудно да се справяме - нашата основна задача е да ги приберем в училище, а след това и да ги задържим" - добавя Станкова. Тя разкрива още, че често се налагало дори да мият първолаците, за да са в приличен външен вид. Учителите купуват и носят на малките химикали тетрадки, чанти. Именно заради тези особености при работата в училища в малки населени места Станкова смята, че трябва да има различни критерии, по които да бъдат оценявани учениците от големите градове и селата. В ОУ "Братя Миладинови" учат 65 деца в слети паралелки, което допълнително затруднява работата на педагозите там.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички