Вторник,

В 55 училища и детски градини ремонтите няма да приключат до 17 септември

От: Администратор -
113
В 55 училища и детски градини ремонтите няма да приключат до 17 септември
A
A
A

В около 55 сгради на училища и детски градини ремонтите няма да бъдат приключили за началото на учебната година. Това заяви в интервю за БНР просветният министър Красимир Вълчев. Той обаче увери, че няма да има образователни институции, които да не започнат учебната година на 17 септември. Планирани са и ремонти, които ще започнат по време на учебната година, посочи той и добави: „Близо 1070 училища и детски градини са обект на интервенции. Половината от тези ремонти са приключили".

За тази година местата за учители ще бъдат запълнени, каза още Вълчев. Той посочи обаче, че силен недостиг на учители се очаква след 10 години, когато малко над 50% от учителите ще са пенсионирани. По думите му голямото предизвикателство тогава ще бъде да се обезпечи образователната система с учители в по-малките и отдалечени места в страната, както и тези, в които има концентрация на проблемни деца и такива от уязвими групи.

Министърът на образованието отбеляза новите моменти през новата учебна година: „През новата учебна година влизат новите учебни програми за 3-ти, 7-ми и 9-ти клас. Въвеждаме нов предмет – „Компютърно моделиране". Предизвикателството пред образователната система днес е да подготви деца, които ще бъдат на пазара на труда и през 2060 г., когато светът ще бъде различен, ще сме минали през много дигитални трансформации и децата трябва да бъдат не просто дигитални ползватели, но и да имат по-задълбочени дигитални умения. Всяко дете трябва да придобие базовите и новите компетентности. Всяко дете трябва да бъде обхванато и да не отпадне преждевременно от образователната система и да получи максимална подкрепа вътре в системата".

По думите му 24 хил. деца, които години наред не са ходили на училище, са върнати в класните стаи през миналата година. Тази година са създадени 1100 екипа, които започват работа в тази посока, добави той.

Министър Вълчев е издал заповед за това, че училищата нямат право да събират пари от родителите. „Не можем да забраним на никой да дарява, но факт е, че много от тези суми, които се събират, съдържат намек за задължителност. Не трябва да има никакъв намек за задължителност. /.../ Училищата не трябва да препоръчват повече, отколкото е необходимо на децата", категоричен е той. По думите му при реализирането на целия комплекс от мерки раниците на децата трябва да са по-леки, но това няма да стане веднага. Обмисля се през следващата година да се премине на електронни дневници в училищата, каза министърът, но добави, че това зависи от бюджета за следващата година.

За проблема с НИМХ министър Вълчев коментира: "Очаквам на 10 септември, за когато е насрочено Общото събрание, да вземат окончателно решение за извеждането на Института, за един мирен развод. Очевидно натам вървят нещата. Ние сме ограничени да се месим в това решение, второ - сме предпазливи, за да не бъдем обвинени, че искаме да изземем функциите на академичното самоуправление. Но факт е, че в този му вид, базирано на колективни органи, не демонстрира достатъчно отговорност. По принцип колективните органи са с по-голяма степен на безотговорност, няма я персоналната отговорност. Дори председателят на БАН ми каза, че той не е съгласен с решението за освобождаване на директора, но то е взето от Управителния съвет. Дори да имат основание, това решение в този момент е изключително неуместно и води до временни пречки за осъществяване на дейността от страна на института".


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички