Понеделник,

Уроци плашат първолаците

От: Failed to load user -
6102
Уроци плашат първолаците
A
A
A

Първият звънец ще бие всеки момент. А малчуганът вкъщи е ужасен - не иска да влиза в клас. Кога и защо ужасът от школото е най-силен? И как да "излъжем" детето да тръгне с песен на училище? "Стандарт" потърси съвета на Младен Владимиров, училищен психолог в столичното 2-ро СОУ.

Най-често със свито сърце чакат първия звънец децата в I, V и VIII клас, обяснява Младен Владимиров. Причината е, че ги е страх от неизвестните, които ги чакат през следващата учебна година. За първолаците, разбира се, това е дебют в школото. Бъдещите петокласници са смутени от срещата с нови учители, гимназистите пък се озовават в нов клас, което е изпитание за всяко дете. Истината е, че най-нетърпеливо чакат първия звънец големите, смята психологът. Тийнейджърите от последния курс са запленени от емоциите през лятото. И нямат търпение да споделят със съучениците си какво са преживели през ваканцията, обяснява Младен Владимиров.

Какво да правим обаче, ако вкъщи не ни чака влюбен пубер, а изплашен 7-годишен мъник, който се страхува да влезе в клас? Да запазим самообладание. За първокласниците тръгването на училище означава преход от нещо, което е било сигурно за тях, към дисциплина, а най-големият проблем е ученето, смята Владимиров. Затова съветът му към родителите на най-малките е да включват детето си отрано във всички инициативи, свързани с предстоящия първи учебен ден - закупуването на дрехи, ученически пособия, раница, дори мобилен телефон. Важно е да не пренасяме тревогите си върху детето. Ако майката например е твърде напрегната в деня на първия звънец, по-добре да помоли някой друг да заведе детето, като в това няма нищо лошо, смята психологът. Родителите трябва да са уверени и спокойни, да се опитат да ентусиазират първокласниците за първия им учебен ден. Добра идея е предварително да са му показали школото, да са го развели из двора, дори да го запознаят с охраната там. За да може детето да формира представа за училището като сигурно и забавно място, обяснява Владимиров.

Петокласниците са още по-стресирани в началото на учебната година, защото при тях програмата е по-натоварена, няма игри като при по-малките ученици, предстои им досег с нови учители и авторитети, обяснява психологът. Затова родителите трябва да са по-внимателни и да наблюдават своето дете няколко седмици. Защото поставянето на нови правила и граници може да доведе до повишено напрежение у петокласника. Владимиров съветва родителите да следят дали детето им е по-раздразнително, започва ли да се усамотява и оплаква от болки в корема например, дали губи апетит или спи лошо.

Това са индикациите, че малчуганът е под стрес, обяснява психологът. В този случай родителите трябва да са много толерантни и търпеливи. А, ако се налага, да потърсят и подкрепата на училищния психолог или поне да разговарят с класния ръководител с молба да наблюдава малчугана в час. Съседското дете също може да се окаже съюз. Ако учи в същото школо, може да го запознаем с нашето, предлага Владимиров - за да не се чувства изолирано.
Подходът към осмокласниците пък трябва да е по-различен, обяснява психологът. Големите деца искат повече автономност.

Добре е тийнейджърът да не бъде придружаван от родител в първия учебен ден, смята Младен Владимиров. Трябва да му се предостави свободата да избере с какви дрехи да бъде облечен и по какъв начин да отиде до школото - пеша, с велосипед, метро или такси. Защото е доста травмиращо за дете, което вече се взима на сериозно, да бъде заведено от мама или тати на 15 септември. Владимиров съветва родителите на по-големите да споделят с тях спомените си от ученическите години. Както и с разговори да убеждават тийнейджърите, че животът в клас е важна част от професионалната им реализация.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички