Уеднаквяват критериите за прием на първокласници

Уеднаквяват критериите за прием на първокласници | StandartNews.com

Критериите за прием на първокласници стават еднакви за всички училища, а предимство ще имат онези деца, които живеят най-близо до училището според наредба 10 на Министерството на образованието и науката. Това заяви по БНТ Венелина Николова, директор на 125 училище в София и част от работната група за промяна на критериите за прием на първокласници.

Тя допълни, че за пръв път се въвежда и допълнителен критерий за уседналост и че вече педагогическите съвети в училищата няма да имат право да въвеждат свои критерии за прием.

Освен критерия за близост до училището, за пръв път се въвежда и критерий уседналост, като родителите ще бъдат класифицирани в четири групи:

- Родители, които не са променяли постоянния си адрес последните три години;
- Родители, които не са променяли постоянния си адрес една година;
- Родители, които са променили постоянния си адрес последните три години;
- Всички останали родители.

Сега на общинските администрации се пада отговорността да определят районите на училищата, за да заработят критериите за близост и уседналост максимално добре.

Според тези критерии децата, които живеят най-близо до училището, ще бъдат приети. Ако децата са повече, ще се прилагат други, допълнителни критерии:

- Деца с ТЕЛК, по-висок от 50%;
- Деца без двама родители;
- Деца с братя или сестри в същото училище;
- Деца, завършили подготвителна група в същото училище.

Венелина Николова подчерта, че спрямо децата няма да се въвеждат никакви други критерии, сигнали за каквито случаи се появиха в началото на текущата учебна година.

Според нея преминаването към едносменен режим в училищата е трудно, но ще отнеме много време, преди да се изпълни, защото сградният фонд не достига.

"За съжаление, в големите градове ще се иска още много време, за да минат училищата на едносменен режим. Друг проблем е различното качество на образованието в училищата", коментира още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай