Учителски оскари раздадоха в София

Учителски оскари раздадоха в София | StandartNews.com

Двама химици, литератор и географ отличени в кампанията на МОН и "Стандарт"

Слушайте децата и не карайте по спуснати програми, пожела Тино от "Революция Z"

Кои са любимите учители на софийските ученици и на какви критерии отговарят те? Гимназистите от общо четири водещи школа в столицата търсиха отговора на този въпрос чрез специални анкети в кампанията на "Стандарт" и МОН "Любим учител". В тях тийнейджърите посочиха и критериите, по които номинират най-обичаните преподаватели, като най-често срещаното определение бе "Той е наш приятел".

Фаворитите на тийнейджърите бяха наградени вчера в Първо СОУ "Пенчо Славейков", като призовете връчиха главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова и заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева. Бурните овации на учениците пожъна и един специален гост - актьорът Никола Стоянов от Младежкия театър, по-познат на тийнейджърите като Тино от сериала "Революция Z". Той се обърна първо към преподавателите с думите "Слушайте децата, не карайте по спуснати отгоре програми" и посъветва гимназистите от своя страна да слушат сърцата си и да не се страхуват да искат от преподавателите си. "Дано един ден тези награди станат като оскарите и учителите да се стремят към награда от 5000 долара, каза той. Талантливият актьор дойде на церемонията направо от репетицията на постановката "Пилето", а режисьорският му дебют е "Колекцията" на Харолд Пинтър, която можем да видим в сряда, 24 юни, в Камерната зала на Младежкия театър.

Заместник-министър Ваня Кастрева благодари на "Стандарт" за изключително доброто партньорство в кампанията и посочи, че ключовата дума при номинирането на учителите, която обединява всички, е думата "обич". Главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова пък разказа, че и в годините на нейното ученичество също е имало скучни учебници, затова толкова по-важни са преподавателите, които умеят да предадат и обяснят урока. Именно такива учители са избрали и гимназистите. Които, оказва се, не гласуват за онези преподаватели, които раздават лесни шестици и гледат на урока през пръсти. А понякога предпочитат строгия учител, който пише реални оценки, но винаги е до теб, когато имаш нужда от помощ.

С нестихващи аплодисменти учениците от Първо СОУ посрещнаха името на победителя в своето училище - преподавателката по химия Василка Койнарска. "Бяха номинирани и други учители, но сме дали името, което пожелаха най-много от вас", каза директорът Весела Тепавичарова. Самата Койнарска нямаше възможност да присъства, затова приза получиха учениците от нейния клас. Двадесетината тийнейджъри обещаха да й го връчат и почти веднага се впуснаха да й се обаждат по телефона, за да я поздравят за отличието. В критериите, по които са избрали преподавателката си, те са записали "Тя преподава учебния материал по интересен и разбираем начин. Уважава, изслушва и помага. Гледа на учениците си като на собствени деца". Приза на 51 СОУ получи също учител по химия - Мира Колева.

Школото бе изпратило и своята училищна телевизия "ТВ 51", за да заснеме церемонията. При гласуването за Колева много от учениците й са написали, че я възприемат като добър приятел и дори като майка. Колева благодари на "Стандарт" за това, че е направил нещо истинско, за да се вдигне авторитета на учителя, и на директора си Асен Александров, който я стимулира да продължава да се усъвършенства и развива. От своя страна Александров разказа, че в училище наричат любимата преподавателка "Мира-секира", но пък който знае химията при нея за отличен, не може да му избяга нито един световен университет, а знае ли я за пет - със сигурност е приет в българско висше училище.

Награденият учител от 119 СОУ пък е в класната стая само от 2 години. Това е Катерина Иванова, която преподава Български език и литература. Тя сподели, че пътят й до учителската професия е бил "изключително трънлив", и благодари и на колегите си, и на своите ученици, с които за кратко е успяла да създаде истински контакт. Нейните възпитаници са посочили, че тя има добро отношение към всеки и винаги е позитивна и лъчезарна. Обяснява простичко и ясно и в същото време е изключително стриктна, пишат те.

За свой любим преподавател е гласувало и 22 СОУ, където избраникът е географът Даниел Христов. "Той е доказателство, че младите учители знаят много добре как да обяснят на децата трудния материал. Разтваря не само вратите на знанието, но и сърцата на учениците си", пишат неговите възпитаници.
От своя страна Първо СОУ връчи на своите гости Ваня Кастрева и Славка Бозукова орхидеи и шалове, ръчно изработени от младите таланти на Първо СОУ. На финала главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова обеща да бъде издадена книжка за любимите преподаватели. Тя разказа и за предстоящото разширяване на кампанията чрез специален сайт, на който от есента цяла България вече ще може да гласува за това на какви критерии трябва да отговаря един истински любим учител. Бозукова припомни за емблематичната кампания на "Стандарт" "Чудесата на България" и се обърна към учениците с думите "Има два типа хора - които вярват в чудеса, и които правят чудеса. Пожелавам ви да сте от вторите".

Наесен ще избираме най-добрите в сайт

Славка Бозукова, главен редактор на "Стандарт"

Всички критерии, които вие дадохте за любим учител, и класациите, които направихте, са безценни. Това ни дава кураж да продължим този пилотен проект и да го превърнем в своеобразно социологическо проучване. Вашите критерии да залегнат по-нататък при определянето на общите критерии какви да бъдат учителите. Освен за да се чуе вашето мнение, правим тази кампания и за учителите, за да върнем престижа и авторитета им. Защото в момента има нужда не от авторитети, които непрекъснато се рушат, а от авторитетите, които всички искаме да имаме.
Всички любими учители на българските ученици ще бъдат на страниците на вестника, ще бъде издадена и книжка за тях. Наесен вече ще има специален сайт, на който ще може да се гласува за това какви трябва да бъдат критериите за един учител.

Дерзайте, надежда има !

Никола Стоянов - Тино от "Революция Z"

Аз съм учил в три училища - 6-то, 35-то и 12-то. Спомням си любимата си учителка по история, която винаги започваше часа с някаква шега или разказ. И така "плъзгаше" нещата, че ние не усещахме как минава на темата от урока.
Подобно на нас, актьорите, и сред учителите почват да намаляват хората, които осъзнават смисъла на професията. Затова искам да се обърна първо към учителите, които според мен имат родителска роля във възпитанието на децата. Учители, слушайте си децата! Не карайте по спуснати отгоре програми, а им давайте това, от което имат нужда.
На учениците пък бих искал да кажа: Искайте от учителите. Слушайте сърцата си! Не си мълчете, ако с нещо не сте съгласни, създавайте спорове. Не съм песимист, не е зле, дерзайте, надежда има, работа ще има! Надявам се един ден тези призове да станат като "Оскарите" и да има награда от 5000 долара, за да се стремят учителите към нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай