Учители работят за Ботев под строй

Върнаха педагозите от лятна почивка, за да вършат работата на чиновници

Учители работят за Ботев под строй | StandartNews.com

София. Преди два месеца току-що встъпилият в длъжност просветен министър проф. Анелия Клисарова се оказа забъркана в скандал, заложен още по времето на нейните предшественици. Ставаше дума за тихомълком качени на сайта на МОН промени в програмите по литература, с които драстично се орязваха изучаваните творби от емблематични български автори. Проф. Клисарова разпореди проверка и обеща, че въпросът с програмите ще бъде решен с демократично допитване до учителите по български. Именно този референдум обаче е на път да забърка втора каша - по простата причина, че не особено демократично министерството задължи даскалите да отговарят под строй.

"Директорът ни върна от почивка, за да работим по анкетата. Бяхме отишли на място, където няма интернет, за да си отдъхнем. Наложи се обаче да се върнем, защото трябва да попълваме отговорите в нета", оплакаха се пред "Стандарт" учители по български език. Реакциите им на допитването на МОН са между "Осанна" и "Разпни го" - някои са доволни, че министерството въобще ги пита за нещо, но мнозина негодуват. Не само защото не са им оставили опция за отказ точно по средата на лятната отпуска - която, колкото и да е дълга, все пак е тяхна законна почивка. А и защото анкетата е тежка, трудоемка и на практика ги задължава да свършат работата на министерството. При това не е ясно за какво ще послужат накрая отговорите на учителите - МОН съобщава, че резултати от анализа ще бъдат качени на 13 септември на сайта му, но не става ясно дали въобще някой ще обновява учебните програми на тази база, или просто педагозите си правят напразни упражнения в нета.

В началото на август до много от школата пристига писмо от просветния зам.-министър Атанаска Тенева, което съобщава за анкетата. Част от него обаче на практика задължава учителите да й отговорят, като при това елегантно им напомня, че ще бъдат следени в реално време дали работят онлайн. "МОН ще има възможност да получава информация в реално време колко учители не са започнали работа по проучването, колко работят в момента и колко са го приключили. От друга страна, АдминМ разполага с технически механизми да наблюдава от кои училища нито един учител не е започнал работа в платформата и да се свърже с училището по телефон за изясняване на ситуацията", пише вътре. Така на практика директорите са принудени да вдигнат на крак даскалите да отговарят по спешност, за да си нямат неприятности с министерството, въпреки че никой не е уточнил дали за неотговорилите ще има санкции. Срокът за работа на учителите е от 5 август до 5 септември. На въпрос на "Стандарт" защо учителите са ангажирани по време на отпуска си, от МОН отговориха, че това е "достатъчно дълъг период, в който всеки един учител би могъл да се включи".

Анкетата е качена на въпросната платформа АдминМ, разработена за електронни допитвания. Достъп до нея имат посочени от министерството 5907 учители, които

единствени могат да влязат вътре с личен код

- последните 4 цифри от ЕГН-то им. Самата анкета пък е доста трудоемка - ако учителите решат да работят по програмите за всички класове, ще им трябват няколко дни. Те имат избор - да работят или за времето V-VII клас, или от VIII до XII. Могат да изберат да правят разпределение на материала и за целия период от V до XII клас. "Не става ясно обаче дали правим тези програми във връзка с новия проектозакон, когато учениците ще могат да завършват училище и в X клас, така че не знаем как да разпределим материала", оплакаха се учители.
Самата платформа всъщност ги кара не просто да отговорят на въпроса какво да се учи и какво - не. От тях се иска и да разпределят в точен брой учебни часове новия материал, преговора, упражненията и контролните. При това сборът трябва да е равен на предвидените часове по български в съответния клас, за да са валидни отговорите им. Така даскалите всъщност трябва да свършат работата на служителите на министерството, при това без пари. Нещо повече - веднъж вече за работа по новите програми е платено на 20 души от екипа, който направи спорните промени. Всеки от тях тогава е взел по около 2000 лева европейски пари. Сега даскалите трябва да свършат същото втори път, но безплатно.

Платформата пита учителите каква литература трябва да се учи в съответния клас - наша или чужда. Има въпрос и как да бъде организирана тя - хронологично или по проблемно-тематични ядра, около които се усвояват съответните знания. След като те направят избора си и кликнат върху съответния клас, системата им изсипва огромен списък, в който са включени както изучаваните досега автори и произведения, така и новите предложения, включително и в профилирана подготовка. Това означава повече от двайсет текста от Вазов например в X, XI и XII клас, по десетина и повече от Ботев, Вапцаров, Смирненски и т. н. Учителите сами трябва да разпределят

кои от творбите в кой клас да се усвояват

Ако са написали, че в съответния клас трябва да се учи българска и чужда литература, им излиза и пълен списък на творбите от античната, средновековна и западноевропейска литература, които са изучавани досега или са били предложени в новите проекти. Това прави десетки произведения, от които учителите трябва да направят избор - кое в кой клас и колко учебни часа. Упражнението би имало смисъл, ако след това преподавателят действително ще ползва това разпределение и ще преподава на неговата база. В действителност обаче отговорите ще бъдат пратени на министерството. Не е много ясно как от тези близо 6000 различни разпределения ще бъде направена единна програма. В анкетата има и уговорка, че освен вече наредената програма, учителите ще имат избор да преподават и някои от останалите произведения.

"Стандарт" изпрати запитване до МОН за какво ще послужи анкетата, но в отговора отново бе потвърдено само, че ще има анализ, който ще бъде оповестен на сайта. Според ведомството анализът ще се прави от екипа на платформата АдминМ. Министерството пояснява, че те ще обобщят резултатите, след като приключи допитването и се види кои от данните са валидни за употреба. "В обобщената справка не е редно да се включват недовършени предложения, защото те ще изкривят резултатите", пишат от министерството. И дават пример - учител е започнал да попълва предложения за прогимназиалния етап, но е завършил учебното съдържание за V клас, започнал е за шести, но не е довършил и не е попълнил за седми клас. "Няма как такава информация да бъде обработена обективно", посочва се в отговора на министерството. Всъщност обаче според запознати екипът на АдминМ може да направи само механично обобщение на данните, защото там няма специалисти по български език. По принцип АдминМ се занимава с поддръжката на регистрите в министерството. Ако неговият екип прави обобщението, това ще е само статистика, а не реални нови програми. В писмото на МОН се посочва също, че тази платформа след това ще бъде използвана по история, а "може би на по-късен етап и по други учебни предмети".

Ако обаче целият този труд остане само форма на успокоение на обществото след скандала с Ботев, значи учителите по български език просто ще загубят напразно времето си. И отново няма да имаме отговор на въпроса какво всъщност искаме да знаят децата ни, завършвайки гимназия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай