Учим лекарите на Европа

Учим лекарите на Европа | StandartNews.com

Невиждан бум на чуждестранни студенти от ЕС отчитат тази година медицинските университети у нас. "Досега в първи курс са се записали 580 чужденци от Западна Европа, очаквам да станат 700", каза ректорът на Медицинския университет в столицата проф. Ваньо Митев. Италианците дори са си направили собствено общежитие. Варненският Медицински университет пък обучава общо над 1200 чужденци от 44 страни. Заради големия интерес дори се е наложила селекция, защото трима души кандидатствали за едно място. Най-много са младежите от Германия, Великобритания и Испания. В Медицинския университет в Плевен до вчера бяха подали документите си над 300 момчета и момичета от 28 държави. Отново най-висок е броят на кандидатите от Великобритания - 145 души. След тях са индийците - 70 човека.

"Имаме над 200 италианци, които дори си направиха собствено общежитие, за да има къде да се настаняват младежите им. Взеха си един жилищен блок в центъра на столицата и буквално го "изкормиха", за да го пригодят за студенти. Ние не сме дали за него нито стотинка", разказа Митев. Самият Медицински университет от догодина започва да строи луксозно общежитие за чуждестранните си студенти.

Младежите от Западна Европа учат у нас медицина срещу такси от 8000 евро на година. "Дори и по времето, когато имаше бум на турски студенти, броят на чужденците, учещи в нашия университет, е бил около 500. При това младите хора, идващи от ЕС, дават друг облик на университета - те са мотивирани, свикнали са да четат", разказва проф. Митев. Той очаква тази година да дойдат и студенти от Англия и Германия, като англичаните също били близо 200. "Започваме кампания за привличане на студенти и от Франция, като сме готови да изнасяме част от лекциите на френски език. Имаме катедри, които вече имат такава готовност", заяви ректорът на Медицинския.

Ремонтирани стаи по-скъпи с пет лева

Някои от университетите вдигат таксите на стаите в ремонтираните си общежития. С пет лева по-скъпо е например леглото в стая след ремонт в УНСС, разказа Иван Чавдаров, директор на общежитията там. Цената на легло в нереновирано помещение е 27 лева, а в сграда след ремонт - 32. Това е съобразено с факта, че студентите в ремонтираните стаи плащат по-малко за консумативи. Чавдаров разказа, че тази година за място са кандидатствали 7000 души, като класирани са около 5000. Останалите извън чертата обаче в крайна сметка също са настанени, като вузът е ползвал стаи и от общежитията на останалите университети - Минно-геоложкия, Техническия, Музикалната академия. "Всеки, който се нуждае от легло, е настанен. Друг е въпросът, че има например гаджета, които живеят на квартири, но си пазят общежитията като "резерв", разказа той.
1000 първокурсници на Софийския университет пък бяха настанени в общежития само в първия ден на настанителната кампания, като извиха опашки пред сградите. Общо 1200 са класираните за общежитие първокурсници там. През тази година е сменена дограмата и е направена външна изолация на входове А и Б на блок 41. Ремонтирани са 66 стаи, с ново обзавеждане са 33 стаи, казаха от СУ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай