Училището ни прави роботи

Училището ни прави роботи | StandartNews.com

Съберете качествен екип, с който да растете в бизнеса

Образованието произвежда работници за една отминала епоха, казва Крис Георгиев

В Националния дворец на културата (НДК) наскоро се проведе BizzIT - благотворителна IT конференция. Целта й беше да се съберат средства за лечение на 13-годишния Любомир Еленков, който страда от детска церебрална парализа. От продадените билети са събрани близо 5000 евро, съобщи Георги Прусийски, основател на Webrika IT Academy. Парите ще отидат за лечението на момчето в австрийска болница. Гости на форума бяха около 400 млади хора, които имаха възможност да се запознаят с ръководители и представители на големи IT компании, организатори на StartUp конференции, млади предприемачи. Между лекторите бяха Крис Георгиев - член на директорите на StartUP Фондацията, Невен Дилков - основател на Neterra, Атанас Райков - генерален мениджър на Viber, Любомир Русанов - основател и управител на Superhosting.bg, Туньо Зафер от pCloud и др.

Страната ни се утвърждава като една от най-атрактивните IT и StartUp дестинации в света. Затова задържането на младите хора в България, мотивацията на работещите и навлизащите в IT сектора и качествените и разнообразни методи за обучение бяха посочени като основните предизвикателства пред бранша. Информационните технологии са бъдещето към което трябва да се стремим, твърди Георги Прусийски. Според него в малките градове на България не се говори за IT индустрията и хората не са запознати с възможностите, които тя предлага. Това е и причината той да стартира първата ИТ академия в Плевен, която до момента е обучила около 50 човека.

Крис Георгиев - съосновател на Imagga и член на управителния съвет на Start-up Фондацията, също посочи образованието като проблематичен аспект от IT сферата. Според него стандартното българско образование изкривява представата на българина за успех и произвежда работници за една отминала епоха. "В идеалния случай училището ще гледа да вдъхнови изобретателността и креативността. Но нашето училище ни прави роботи", каза той по време на лекцията си "Защо да започнете бизнес сега". Според него да си предприемач означава да вземеш живота си в ръце и да си различен от другите. Междувременно Георгиев изрази един не особено популярен аспект от предприемачеството: "Идеите ви не са уникални. За това не се страхувайте, че някой ще ги открадне". Вместо това той съветва именно чрез идеите си да съберете качествен екип около вас, с който да растете в бизнеса. "Няма значение колко от общите ви идеи се провалят. Важното е да работите добре заедно за да преуспеете някой ден", каза Георгиев. В заключение той изкара наяве всички причини България да се позиционира като стабилна дестинация за предприемачество, Start Up компании и аутсорсинг. Между тях са: добрата професионална екосистема на IT сектора; таланта на младите професионалисти; големите компании, които оперират в България, като Ubisoft, IBM, HP, Uber, Viber и т.н.; съществуващите трендови български компании като Telerik, Imperia Online и Chaos Group; добрите бизнес условия, осигурени от най-ниските данъци в Европа; и чуждите езици, които българите говорят.

Забавлявайте се, докато работите

За да е успешен бизнесът ви, трябва не само здрава работа, но и забавление. Това смята Невен Дилков, основател на Neterra - телеком оператор в Централна и Източна Европа, NetIX - глобална компания за обмяна на Ethernet услуги и ментор в LAUNCHub. Ще откриете, че много от предприемачите, с които се запознавате са стартирали своя бизнес с цел да задоволят някаква своя лична потребност, обяснява Невен Дилков. "В началото това е добре и е приемливо. Важна стъпка в развитието е обаче в един момент това, което правите да започне да се харесва и на някой друг, а не само на вас самите", коментира предприемачът. Иначе това нещо няма да се казва бизнес. Според него най-важното условие да съществува бизнес е това, което правите да е полезно за някой друг. Второто важно условие е свършената работа да доставя удоволствие. "Ще си кажете това е прекалено лекомислено. Когато аз въвеждам нови хора в нашата фирма често им задавам въпроса - "За какво работите?". И получавам много различни отговори - за пари, за удоволствието да постигна нещо, за да науча нови неща и т.н. Прекарваме средно 8-10 часа на работа, което е съществена част от нашия живот. Ако не се забавляваме с това, което правим, значи това ще е един гаден живот. И ако това, което правим не ни доставя удовлетворение, това си личи. Ако отидете да продавате нещо, което не харесвате, това се забелязва от другите хора за средно 3,5 секунди и не може да се скрие", обяснява Дилков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай