Ученици и родители редиха ДОМИНО

Ученици и родители редиха ДОМИНО | StandartNews.com

Дуално образование за модерните изисквания и нуждите на обществото - това е конкретният превод на проекта ДОМИНО. На този швейцарски модел за професионално обучение, който стартира преди две години и половина у нас, бе посветена областната панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране в Стара Загора. Форумът, организиран от регионалното управление на образованието, в партньорство с Търговско-промишлената палата и най-голямата работодателска организация в региона - Клубът на работодателя, се проведе през уикенда.

Първата плочка на ДОМИНО-то поставиха още в петък след обяд 20-те професионални гимназии и средни училища от Стара Загора, Казанлък, Чирпан, Раднево, Мъглиж, Гълъбово, Павел баня, Гурково и Николаево. Те превърнаха кокетната зала за художествена гимнастика в истински панаирен павилион на своите училища. Подробни презентации, изделия за практическо обучение, действащи макети, рекламни материали и модели - това бе само част от примамливото изобилие, с което бяха атакувани седмокласниците и техните родители. Възпитаниците на ПГ по ветеринарна медицина „Ив. Павлов" и техните партньори от Центъра за диви животни дори бяха изложили живи екземпляри - един скален орел, керкенез и чинчила.

Жив интерес сред бъдещите електричари предизвика и действащия макет на учениците от ПГ по електротехника и транспорт „Г.С.Раковски" за производство на статично електричество. Да го изпробват върху себе си тук постоянно се трупаха седмокласници. „По принцип мисля да кандидатствам в езиковата, но ветеринарната гимназия определено ми хареса и нищо чудно да променя мнението си", призна Вяра от ПГ „Максим Горки" в Стара Загора. Нейната приятелка Илияна може би от солидарност също бе харесала животинките на ветеринарите. Пресиян от същото училище пък се увличал по химията и бе разочарован, че старозагорската ПГ по химическа промишленост и биотехнологии „Д. Менделеев" кой знае защо нямаше щанд на своебразния парад на професионалните училища.

На място, готови да се притекат на помощ на ученици и родители, бяха и кариерни консултанти от общината и регионалното управление на образованието.

В съботния ден в рамките на областната панорама предприятията и фирмите-партньори - Хранинвест - Хранмашкомплект" АД, АТЕ – Пласт, Оскар Рюег - България", „Стандард профил" - ЕАД, "Средна гора", комплекс "Сити" и ресторант "Бизар", гостоприемно отвориха врати за бъдещите си кадри. В деня на отворените врати седмокласниците и техните родители на място се запознаха с условията на работа и преспективите за развитие на професиите в тези модерни фирми.

Стана ясно, че в план-приема за новата учебна година в Старозагорска област превес наистина имат професионалните паралелки. От общо 106 паралелки за осми клас в областта, 42 – са профилирани, а 64 - са професионални, съобщи шефката на регионалното управление на образованието Татяна Димитрова.

Според шефа на Търговско-промишлената палата в Стара Загора Олег Стоилов проектът „Домино", на който старозагорци са пионери в страната, е най-ефективният инструмент за налагане на професионалното образование. Затова на неоотдавнашната си среща с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев старозагорските предприемачи са предложили от проектна форма дуалното обучение да стане държавна политика.

* * * *

Бизнесът има нужда
от кадърни специалисти

Арх. Банко БАНОВ, председател на Клуба на работодателя в Стара Загора

- В България има безработица, а бизнесът изпитва остър дефицит на работна ръка. Как да си обясним този парадокс, арх. Банов?
- Само с едно: тези, които са без работа, нямат квалификацията да заемат свободните работни места. Бизнесът изпитва глад за кадърни професионалисти.

- Кои браншове на старозагорския бизнес изпитват най-остър глад за кадри?
- Може да се каже, че почти всички браншове изпитват остра нужда от изпълнителски кадри, които подготвят професионалните гимназии - от строителството и ресторантьорския и хотелиерския бизнес до машиностроенето.

- Оптимист ли сте, че Дуалното обучение според модерните изисквания и нуждите на обществото, /съкратено ДОМИНО/, може да реши проблема с квалифицираната работна ръка?
- Дуалното обучение, което взаимстваме от т.н. швейцарски модел, всъщност го имаше в нашите техникуми и СПТУ-та преди 1989 г., макар и не в този чист вид. Учениците караха производствени стажове, трупаха опит, свикваха с трудовите навици, а в някои учебни центрове дори имаха стопанска дейност - произвеждаха дребни детайли. Вместо да подобрим и коригираме тази добра практика, ние я зачеркнахме с лека ръка и сега "внасяме" чужд опит.

- Не идеализирате ли някогашния модел на професионално образование?
- Трябва да признаем, разбира се, че голяма част от тези техникуми и професионални училища в региона бяха създадени специално за големите ни заводи като АТЗ, ДЗУ, Берое, които вече ги няма, а училищата продължиха да произвеждат дълго време същите кадри. Надявам се с дуалното обучение всяка от професионалните гимназии да намери своя партньор в съвременното производство в региона и нещата да си дойдат на място.

- По време на областната панорама на професионалното образование от училищата поискаха старозагорският бизнес да бъде по-активен партньор - да помага с модерното оборудване на учебни центрове и кабинети, инженерни кадри да влизат в клас като лектори...
- Винаги може повече, аз съм за този принцип. Но когато подкрепата е свързана с финансови средства, това е по-силите на по-големите компании като мините, енергийните компании и др. А и днес във века на IT-технологиите техниката остарява много бързо. По-добре е наистина учениците на място да се обучават на модерните машини и оборудване, какъвто е и смисълът на дуалното обучение.

- По ваша инициатива от началото но годината просветният министър Красимир Вълчев на два пъти идва на крака за срещи със старозагорския бизнес. Какво му препоръчахте?
- Изключително сме доволни от тези срещи с министър Вълчев, който се показа като мислещ и разумен държавник, и се надявяме да се вслуша в нашите препоръки. Ние сме категорични например, че професионалните училища трябва да имат предимство пред езиковите гимназии. Не сме против тези елитни гимназии, но не е тайна, че голяма част от техните възпитаници заминават да учат в чужбина и после не се връщат в България. Настояваме и за реформа във висшето образование, което продължава да бълва безработни висшисти. Държавата трябва да финансира само вузове и специалности, които са ориентирани към нуждите на пазара и бизнеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай