Ученик изобрети умно парно

Ученик изобрети умно парно | StandartNews.com

БАН направи институт за тийнейджъри, най-добрите с ментори от академията

През 2000 г., когато светът отбелязва така наречената "Година на математиката", БАН решава да се отвори към учениците. Да възроди някогашното ТНТМ /Техническо и научно творчество на младежта/, но във вида на Ученически институт по математика и информатика - УчИМИ. Мнозина от младите хора, преминали през него, днес вече са възпитаници на Принстън, Харвард, Оксфорд. Обединява ги обаче това, че продължават да имат на свой ред "ученици" тук, на които са ментори, помагат им в разработките и с удоволствие ги обучават онлайн.

Тази година академията реши да разшири ученическия си институт, като го отвори за всички науки. 66 ученици от цялата страна представиха в началото на учебната година свои научни разработки, а академията отличи 27 от тях. Те варират от генетика до екология, като, естествено, най-много са математическите разработки. Учениците представили общо 23 проекта по математика и информатика, от които 10 са отличени, разказва ръководителят на института акад. Петър Кендеров. Голяма част от тях са ръководени именно от бивши възпитаници на този институт, които в момента учат по света. За отличените деца от осми до 12 клас академията осигурява така нареченото "научно съпровождане" в необятните лабиринти на знанието - тоест възможност учениците да имат ментори от академията, които да работят с тях. И да ги научат на най-важното - как да учат сами. "За разлика от ТНТМ, което спираше само до награждаване на добрите проекти, ние искаме да продължим да работим с тези деца. Не е правилно само да обереш готовия урожай и да спреш дотук", разказва акад. Кендеров. "Амбицията на академията е да тори и развива". Младите математици, минали през УчИМИ например, са вече със самочувствието на истински професионалисти.

Когато отидат на състезание, са като "месомелачки"

хвали ги академикът. "Печелят всички награди, а и се научиха да правят презентации по най-съвременен начин. Част от тях могат дори да учат хората, които от години преподават едно и също по един и същи начин". Всяка година изпращаме двамата най-добри по математика и информатика на лятна школа в престижния технологичен институт на Масачузетс. Тази година българинът от Пловдив Петър Гайдаров влязъл в челната десетка на най-добре представените проекти, като при това бил единственият ученик, който не идва от англоезична страна. Христо Стайков от София пък влязъл в първата петица по информатика. Това са все млади хора, които са видели какво е изследователски дух и го култивират у себе си, разказва акад. Кендеров. Той е много по-щастлив обаче, че тази година се появили уникални разработки и в други области. В инженерните науки например ученик изобретил аларма, която сигнализира на мобилния ти телефон, ако ти откраднат колата. Друго момче създало "умно" парно, което може да се включи от дистанция, малко преди да се прибереш у дома, така че да размрази стаята. Впрочем по същия умен начин могат да се включат и останалите домакински електроуреди. Двама ученици от

НГДЕК направили истински фурор

с разработките си в хуманитарната област, които се отличават с научна зрялост, каквато рядко се среща на тази възраст. Група деца пък изследвали замърсяването по поречието на Струма - при това става дума не за моментна "снимка" на ситуацията, а за мониторинг, правен по-продължително време. Ученик впечатлил журито с изследване на разрастващата се популация на чакала. Повечето от отличените ще продължат да работят с учени от академията с идеята един ден, дори да не се занимават с наука, да им остане формираният вече начин на мислене, който отваря врати навсякъде.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай