Учат деца как да овладеят агресията

Учат деца как да овладеят агресията | StandartNews.com

Учениците от Карлово видяха как могат да се опазят от терористи

Как да реагират в случай на нападение, терористични актове и земетресения, видяха ученици от Карлово. Зам.-ректорът на Висшето училище по сигурност и икономика проф. Томо Борисов демонстрира уникални техники за самозащита, които са лесни за научаване и бързо обезвреждат агресора. Ако ви нападнат, викайте силно "Пожар!", посъветва учениците проф. Борисов. Така ще привлечете вниманието на хората, които са наблизо. А и те реагират светкавично на този зов, допълни експертът по сигурността.

ВУСИ провежда подобни демонстрации вече в няколко града. Целта е учениците не само да разберат как да се предпазят при нападение или тероризъм, а и да разберат как могат да овладеят агресията си, казаха оттам. Кметът на Карлово Емил Кабаиванов, който е част от ръководството на Националното сдружение на общините, е поел ангажимент да представи тази инициатива и на останалите общини, така че тя да се превърне в национална. След това нейното внедряване във всички училища може да бъде предложено и на МОН.

"Елементът на изненадата може да работи за вас. Покажете решителност, която ще обърка нападателя", разкри зам.-ректорът на ВУСИ. Той разигра пред учениците най-типичните ситуации на нападение и самоотбрана. Няколко от децата, които с нескрит интерес наблюдаваха демонстрацията, със завидна лекота повториха упражненията и обраха овациите на съучениците си. Повече от 700 души бяха изпълнили до краен предел залата на Народно читалище "Васил Левски 1861 г." в Карлово и питаха какво да правят при провокации и конфликтни ситуации. "Избягвайте ги, не е срамно. Ако все пак станете жертва, викайте силно и покажете решителност да се борите за живота си", категоричен беше проф. Борисов.

Техниките са част от специален модел за самозащита и оцеляване, който е част от програмата за обучение във Висшето училище по сигурност и икономика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай