Третокласници написаха книга

Третокласници написаха книга | StandartNews.com

София. Участниците в Творческо ателие „От перо до корица" написаха книга „Нашият общ дом". В създаването на книгата участваха четиринадесет третокласници от 105 СОУ „Атанас Далчев", София. Книгата, посветена на природата, третокласниците представиха днес.
а
Творческите занимания на децата са финансирани от Министерството на образованието и науката по проект „Успех"BG 051РО001 – 4.2.05-0001. Чрез оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", под мотото „Да направим училището привлекателно за младите хора" се обезпечават извънкласните дейности в средните училища.

Книгата включва проучване за това кои са представителите на природата, какви са основните причини за замърсяване на природата, как това се отразява върху организмите, как можем да пестим водата, електроенергията, къде да изхвърляме отпадъците си. Децата направиха дебат на тема „Кой е по-силен – природата или човекът?". В Посетителския център на Витоша се запознаха с разнообразния животински и растителен свят в планината. Учиха се да се ориентират по компас и природни обекти. От отпадни материали изработиха изделия, които ще продадат и с приходите ще закупят и през септември ще засадят дърво в училищния двор.

Третокласниците издириха гатанки, свързани с природата. Колективно написаха приказка и стихотворение, посветени на природата. Проведоха помежду си конкурси за илюстрации на творбите. Всеки един от тях направи графични проекти на тема „Природата и аз".

Това е третата книга, която тези деца създават. Те вече са автори на книгата „Нашият втори дом", посветена на училището, както и на свързаната със здравословния начин на живот книга „Най-голямото богатство".

„Дейностите по проект „Успех" са поле за личностна изява на децата. Те се учат да работят в екипи, да издирват, анализират, обобщават информация, да стигат до единно за групата решение. Тези занимания осмислят свободното им време и дават възможност чрез творчески методи не само да добият знания, но и да изградят практически екологически умения и навици.
Защото усвоеното не само чрез зрението и чрез слуха знание, но и чрез практиката е пълноценно и по-трайно и лесно може да се превърне в поведенчески модел. По време на извънкласните занимания децата събираха разделно своите отпадъци. И в момент, когато са извън класната стая търсят означените в съответен цвят контейнери, за да сторят това", споделя ръководителят на Творческо ателие "От перо до корица" Румяна Тунева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай