Неделя,

Точкова система ще замени шестобалната в училищата

От: Администратор -
10117
Точкова система ще замени шестобалната в училищата
A
A
A

Всички се надяваме в началото на годината вдигането на учителските заплати да стане факт. Процедурата по разговор за бюджета започва на 1 септември, така че настояванията ни ще бъдат огромни. Това заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

Редица реформи предстоят да бъдат направени в орбазователната сфера, една от тях е точковата система на оценяване, която Министерството на образованието въвежда вместо шестобалната.

"Всъщност това е една от новостите, които съвсем скоро ще бъдат официално представени заедно с един от стандартите за оценяването. Новостта тук е, че няма да се налага след това прехвърляне на точковата система към шестобалната система, защото всяко едно превръщане на точките в оценки води до определен дефицит в оценяването на учениците", поясни Стаматов

"Може би трябва да помислим, че трябва да има предварително зададени точни критерии на оценяването, за да бъде то добро и да бъде достатъчно коректно към учениците", посочи от своя страна Цецка Петрова, преподавател по български език и литература в столичното 119 СОУ.

"Досега системата е имаше дефицити точно в това отношение - създаване на системи за оценяване след изпити, създаване на удобни схеми на оценяване, и ако искаме да бъдем продуктивни, не трябва просто да сменяме оценките с точки, а трябва да заложим на нов принцип на оценяване с предварително обявен критерий и една коректност пред учениците", подчерта тя.

А междувременно горещата линия за въпроси относно прилагането на новия закон за предучилищно и училищно образование - 0878 15 65 43, вече работи, напомни Диян Стаматов: "От няколко дни горещият телефон, за който споменахме на учителския събор, вече е факт, той функционира и на него постоянно се обаждат колеги от страната. Бройката на ден е повече от 50", каза той.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички