Тийнейджъри управляват фирми, банки, митници и НАП в клас

В Националната търговско-банкова гимназия въртят икономика без фалити

Тийнейджъри управляват фирми, банки, митници и НАП в клас | StandartNews.com

Има ли икономика без фалити? Такава, в която всички си плащат данъците навреме и до стотинка, а лоши кредити просто няма? Подобно чудо, оказва се, съществува в самата ни столица - само че в Националната търговско-банкова гимназия. Тийнейджърите от X до XII клас усвояват на дело бъдещата си професия в 53 учебни фирми и банки. Имат си и учебни митници, и НАП, който следи малките търговци да не хитруват, да подават данъчни декларации в срок, а накрая награждава най-изрядните данъкоплатци. Всяка година учениците от НТБГ се връщат с призове от най-престижните международни състезания за учебните си фирми. Тази година са донесли награди от Братислава, Ню Йорк и от Швейцария, а отличията им на родна почва - в Пловдив, са над 10.

"Каква лихва предлагате? Само толкова ли? Е, ами тогава ще питам в съседния клас". Такива диалози се разиграват съвсем наистина между учебните фирми и школските банки в Търговско-банковата, разказва помощник-директорът Бойка Генкова. Всички ученици от X клас нагоре участват в някакво икономическо формирование, което представя "продукцията" си на училищния панаир през февруари. Подготовката за него започва обаче още през октомври - когато младите "трейдъри" пишат първите си заявки за участие. Така всъщност в среда, близка до реалната, децата усвояват най-важните знания за професиите, които след това ще упражняват. "Дори и студентите, ако не са учили в такава гимназия, не знаят толкова за бъдещата си работа", разказва Генкова.

Тийнейджърите започват от "А, Бе" - от самото основаване на фирмата, включително като си поръчват печати, декларирайки, че ще ги използват само "за учебни цели". "Децата имат всякакви идеи за бизнес, но се опитваме да ги съобразим с това, че мострите на въпросните "фирми" трябва да се побират в три куфара. В противен случай, тръгнем ли на международно изложение, трудно ще можем да ги изнесем дотам", разказва Генкова. Обикновено регистрират фирми за лесно преносими хранителни продукти, но има и сватбена агенция "Вълшебен миг" и охранителна компания, която предлага "детективски услуги". Най-често учебните фирми обаче са съобразени с това кои реални компании искат да им помогнат, защото именно те дават мострите. Обикновено дъщерното дружество носи името на истинската фирма с едно "джуниър" отзад.

Учениците формират цени и търгуват помежду си, сами правят и всички каталози, брошури и дипляни, разказва Генкова, докато показва напълно професионален каталог за мед и пчелни продукти. До него има друг - за фотоапарати. Тъй като нямали възможност да пренесат апаратурата зад граница, учениците направили щанда си атрактивен, като занесли маски и старинни облекла и канели посетителите да си правят ретрофотографии, подобно на щандовете по морето. "Имали сме фирми и за недвижими имоти, и за продажба на автомобили, и дори за яхти". Тъй като имало родители, които реално са в бизнеса с продажба на автомобили, на едно от изложенията в училище децата успели да докарат дори истинска кола. Яхта, за жалост, не успели да осигурят.

Докато усвояват професията, учебните фирми теглят кредити от школските банки, банкерите пък им пускат "промоции". "Фалити обаче не им позволяваме", шегува се Генкова. Някои от децата "теглят" кредит и после питат "Ама, госпожо, не може ли сега да обявим фалит и после да си отворим нова фирма?" "Питам ги: "А с какви пари ще я отворите"? Стремим се да ги подготвим за реалната икономика - да могат сами да преценяват кога и дали да отварят фирма, какви са рисковете за тях", казва помощник-директорката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай