ТЕМА: Променят изпита след седми клас

Въвеждат сбит преразказ, "Хайдути" на Ботев също е в конспекта

ТЕМА: Променят изпита след седми клас | StandartNews.com

Министерството на образованието и науката обмисля промени в националното външно оценяване след седми клас, с което се влиза в гимназия. Те ще влязат в сила още от следващата година. Причината е, че тогава децата, които в пети клас започнаха да учат по новите учебни програми, вече ще бъдат седмокласници.

В момента промените са само идеи, които ще бъдат обсъдени тепърва с учителите. Те ще бъдат оповестени преди 15 септември, разказа Красимира Александрова, експерт от МОН. Някои от основните предложения са свързани с това сегашният трансформиращ преразказ, който пишат хлапетата, да се редува през година със сбит. Децата най-вероятно ще трябва да преразказват и в двата случая произведения на автори, които не са изучавали. В момента в училище се усвоява сбит преразказ, но само върху творби, които влизат в програмата. Ще се мерят и знанията по българска литература не само в седми клас, а и в пети и шести. Това означава, че в конспекта за изпита ще влязат и "Хайдути" на Христо Ботев, които се изучават в пети клас и поради това никога досега не са присъствали в изпитната програма. Обмисля се и децата да пишат характеристика на литературен герой от изучавана творба.

По-малко двойки
по математика

Двойките по математика на изпита след седми клас намаляват, а по български език и литература се увеличават. След като през 2016 година бе отбелязан рекорден брой на слабите оценки по математика - над 17 000, тази година те са намалели с 5000 и вече са 12 869. За първи път от години децата са се справили по-добре с геометричните задачи, каза Маня Манева, експерт от МОН. На първите десет места в класирането са девет математически гимназии и едно частно училище. Челните позиции се заемат последователно от математическите школа в Пловдив, Варна и София. Единственото частно училище в списъка е "Света София". Обикновени общински школа няма. За първи път в десетката влизат и математически гимназии от Плевен и Димитровград.

15 точки равни на слаб 2

Скалата за оценяването след седми клас не е променена спрямо миналата година, и летвата за тройка е закована на 16 точки от общо 100. Приемът в гимназии може да стане и със слаба оценка на изпита, ако в училище ученикът е получил две тройки, които се приравняват на 30 точки. Кандидатстването се извършва само с точки, а не с оценки, припомнят от МОН. Документите за него могат да бъдат подавани вече и по електронен път.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай