Четвъртък,

Студенти правят историята любим предмет на ученици

От: Failed to load user -
5195
Студенти правят историята любим предмет на ученици
A
A
A

Добрич. Екип от 7-8 души млади хора е направил историята на страната си свой начин на живот. Младите хора са студенти по различни специалности, но нито един от тях не е със специалност история. Това сподели пред медии Марио Мишев, който заедно с Деница Бисерова и Матей Стаматов, са част от екипа, направил сайта "Българска история" и филма "Швейцарецът с българско сърце", разказващ за живота на Луи Айер. Поводът за посещението на младежите в града е премиерата на фирма, както и урокът по родолюбие, който те изнесоха пред ученици от Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий".

"За историята ни запали един прекрасен човек - учителят по история в гимназията. Така с приятели първо направихме през 2012 г. във Фейсбук страница за българска история, на която публикувахме, любителски, разбира се, малко известни и любопитни факти от родната ни история. За три месеца тя се оказа с над 30 хил. посещения и така решихме да направим сайт. Преди 2 години се роди сайтът "Българска история", който вече днес има дневно по над 10 хил. посещения" - разказа Марио. Той и колегите му вече работят с историци и се стараят да публикуват малко известни факти, като стремежът им е да привличат младите хора и учениците, за да познават историята си.

"Не е вярно, че днес децата не са интелигентни и умни. Просто имат нужда от беседи и поднесена информация по по-интересен начин. Апатия е обхванала народа ни, защото нямаме чувство за самоуважение, а то липсва, защото не познаваме историята си. Народът ни е болен от омраза и агресията сред децата, както и последният случай в Дебелт е следствие от тази омраза, от която боледува обществото" - казва Марио.

Студентите вече са издали една книга "Българска история - 100 личности". Сред нещата, които са направили е и филмът за Луи Айер - швейцарски учител, който идва в страната ни, но след изтичането на договора му остава в България. "Той е основоположник на спорта у нас, създава дружество "Юнак". Участва във войните на страната на България и загина по време на Първата световна война, като доброволец от българската армия в битката край Дойран. Докато правихме 45-минутната лента, стигнахме до Швейцария, където се срещнахме с наследниците му. Синът му Марсел е роден в Лом и е живял до 20-ата си година в Лом, след което се прибира в Швейцария. Днес Марсел не е жив, но неговата съпруга е жива. Тя е на швейцарска и е на 101 години. Любопитното е, че ни посрещна на чист български език, който научила от съпруга си. Срещнахме се и с внуците на Луи. Друг интересен факт е, че приживе Марсел всеки ден е вдигал българския и швейцарския флаг на дома си" - разказа Матей Стаматов.

Прожекцията премина при изключителен интерес. Екипът от млади хора заяви, че в момента работят по още един сайт, на който ще има видеосъдържание. "Ние обикаляме села, в които са останали едва по 5-10 човека. Записваме историите и преданията, които знаят възрастните местни. Това е начинът да ги предадем на поколенията, защото с хората, ще си отидат и оригиналните самобитни предания в отделните региони" - казват младежите и добавят, че сайтът Българска история, както и вторият, който предстои да бъде пуснат, ще са напълно безплатни.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички