Студенти правят историята любим предмет на ученици

Студенти правят историята любим предмет на ученици | StandartNews.com

Добрич. Екип от 7-8 души млади хора е направил историята на страната си свой начин на живот. Младите хора са студенти по различни специалности, но нито един от тях не е със специалност история. Това сподели пред медии Марио Мишев, който заедно с Деница Бисерова и Матей Стаматов, са част от екипа, направил сайта "Българска история" и филма "Швейцарецът с българско сърце", разказващ за живота на Луи Айер. Поводът за посещението на младежите в града е премиерата на фирма, както и урокът по родолюбие, който те изнесоха пред ученици от Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий".

"За историята ни запали един прекрасен човек - учителят по история в гимназията. Така с приятели първо направихме през 2012 г. във Фейсбук страница за българска история, на която публикувахме, любителски, разбира се, малко известни и любопитни факти от родната ни история. За три месеца тя се оказа с над 30 хил. посещения и така решихме да направим сайт. Преди 2 години се роди сайтът "Българска история", който вече днес има дневно по над 10 хил. посещения" - разказа Марио. Той и колегите му вече работят с историци и се стараят да публикуват малко известни факти, като стремежът им е да привличат младите хора и учениците, за да познават историята си.

"Не е вярно, че днес децата не са интелигентни и умни. Просто имат нужда от беседи и поднесена информация по по-интересен начин. Апатия е обхванала народа ни, защото нямаме чувство за самоуважение, а то липсва, защото не познаваме историята си. Народът ни е болен от омраза и агресията сред децата, както и последният случай в Дебелт е следствие от тази омраза, от която боледува обществото" - казва Марио.

Студентите вече са издали една книга "Българска история - 100 личности". Сред нещата, които са направили е и филмът за Луи Айер - швейцарски учител, който идва в страната ни, но след изтичането на договора му остава в България. "Той е основоположник на спорта у нас, създава дружество "Юнак". Участва във войните на страната на България и загина по време на Първата световна война, като доброволец от българската армия в битката край Дойран. Докато правихме 45-минутната лента, стигнахме до Швейцария, където се срещнахме с наследниците му. Синът му Марсел е роден в Лом и е живял до 20-ата си година в Лом, след което се прибира в Швейцария. Днес Марсел не е жив, но неговата съпруга е жива. Тя е на швейцарска и е на 101 години. Любопитното е, че ни посрещна на чист български език, който научила от съпруга си. Срещнахме се и с внуците на Луи. Друг интересен факт е, че приживе Марсел всеки ден е вдигал българския и швейцарския флаг на дома си" - разказа Матей Стаматов.

Прожекцията премина при изключителен интерес. Екипът от млади хора заяви, че в момента работят по още един сайт, на който ще има видеосъдържание. "Ние обикаляме села, в които са останали едва по 5-10 човека. Записваме историите и преданията, които знаят възрастните местни. Това е начинът да ги предадем на поколенията, защото с хората, ще си отидат и оригиналните самобитни предания в отделните региони" - казват младежите и добавят, че сайтът Българска история, както и вторият, който предстои да бъде пуснат, ще са напълно безплатни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай