Студенти от ВТУ искат 25% увеличение на субсидията за ВУЗовете

Студенти от ВТУ искат 25% увеличение на субсидията за ВУЗовете | StandartNews.com

Велико Търново. Държавната субсидия за всички висши училища в България да бъде увеличена с 25 процента настояват от Студентския съвет при Великотърновския университет. Новите финансовите параметри за издръжка на висшето образование да бъдат заложени в бюджета за 2014 г. искат студените от ВТУ.

Те приеха декларация на Студентския съвет за обединение на студентската общност в защита на морала и ценностите в държавата, академичността и принципите в образованието. В документа още се иска и фиксиране на семестриалните такси за целия период на следване, увеличение на бюджета за стипендии, държавата да инициира общонационален конгрес на студентите, на който да бъдат обсъдени поправки в Закона за висшето образование, а Студентски столове и общежития във Велико Търново да преминат за стопанисване към ВТУ.

Исканията за развитие на висшето образование бяха обсъждани повече от три часа в аулата на ВТУ в понеделник. В дебатите се включиха както окупаторите, така и представители на студентския съвет. Дискусията беше инициирана от ректора проф. Пламен Легкоступ и председателя на Студентския съвет Недялко Стоянов. В нея се включиха над 70 студенти, цялото ректорско ръководство и всички декани на факултети. „Част от тези искания съвпадат и с нашите. След тази среща донякъде постигнахме консенсус по въпросите за развитие на образованието, но окупацията няма да бъде отменена", заяви Светлин Тачев, основен организатор на протестиращите студенти. До момента подписката в подкрепа на великотърновската окупация е подкрепена от над 200 студенти и около 15 университетски преподаватели. Окупацията на 321-ва аудитория на ВТУ продължава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай