Студенти на уроци по предприемачество

Студенти на уроци по предприемачество | StandartNews.com

В Югозападния университет „Неофит Рилски" в Благоевград стартира инициативата "#StartUpТворилница" – съвместен проект на Junior Achievement (JA) България и евродепутатът Андрей Новаков. Целта е подкрепа на студентското предприемачество.

В целодневното обучение в първия ден се включиха 40 студенти и преподаватели от Техническия факултет. Евродепутатът Андрей Новаков беше възпрепятстван да присъства на старта на проекта, но поздрави гостите и участниците по скайп. „Вярвам в потенциала на България, на младите хора, на студентите в ЮЗУ и затова съм сигурен в успеха на #StartUp Творилница. Пожелавам смелост в реализацията на мечтите на тези млади хора, които се включват в проекта сега и поемат по пътя на предприемачеството", каза той.

„Предприемачеството е моя мечта за образованието в Благоевград от години. Когато видях какво са направили в София Тех Парк JA – JA Startup Хамбар, си помислих, колко ще бъде хубаво и нашите студенти да имат къде да творят и да се изявяват. А сега JA идва в нашия университет чрез този прекрасен проект и това ме прави много радостен", каза зам.-ректорът по научно-изследователска дейност на ЮЗУ проф. Апостолов.

Студентите се включиха в работилници и презентации по генериране на бизнес идеи, презентационни умения и стартиране на собствена компания. Успешни, вече действащи предприемачи, част от мрежата бизнес-доброволци на JA, говориха пред студентите и преподавателите и организираха за тях интерактивни сесии.

В рамките на проекта и програмата на студентите предстои участие в няколко менторски съботи в JA Стартъп Хамбар в София Тех Парк, обучение по водене на преговори, работа над идеите с подкрепата на преподаватели и ментори от бизнеса, разработване на прототипи и валидиране на идеите. В началото на месец май за участниците в „#StartUp Творилница" JA и Андрей Новаков организират Иновационен лагер, който ще се проведе отново в града. В началото на юни екипите от ЮЗУ „Неофит Рилски" ще представят своите прототипи на Младежкия стартъп форум „Изгряващи звезди", организиран от JA България. Един от екипите ще се състезава и за специалната награда на Андрей Новаков - пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай