Стипендии и за децата от частни училища

Стипендии и за децата от частни училища | StandartNews.com

Учениците от частни училища вече също ще могат да получават стипендии. Това ще се случи от януари 2018 година след промяна в наредбата. Това съобщи пред Нова телевизия заместник-министърът на образованието Деница Сачева.

Дебатът се отключи наново, след като Министерството на образованието отказа да даде награда на баскетболен талант от столично частно училище. Причината - според наредба на образователното ведомство ученици от частни училища нямат право да получават стипендии за извънкласни постижения.

Андрей Петков станал най-добрият играч на републиканското първенство по баскетбол, а затова му се полагала награда от 1500 лв. Заради това, че учи в частно училище, той няма да получи парите от МОН.

"Положих много големи усилия за тази награда. В единия от дните изиграх три мача за един ден. И когато разбрах, че няма да ми се изплаща стипендия, изпитах яд, че едва ли не тези усилия са били напразни", коментира ученикът.
"След промяна в наредбата той ще може да получава своята стипендия от началото на 2018 година. За времето, в което няма законови основания това да се случи, той ще бъде компенсиран от Министерството на образованието", обеща на свой ред Деница Сачева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай