Служебният ректор ще опита отново да влезе в Стопанската академия

Служебният ректор ще опита отново да влезе в Стопанската академия | StandartNews.com

Назначеният от МОН служебен ректор на Стопанската академия в Свищов проф. Иван Върбанов ще опита днес отново да влезе в кабинета си. Вчера той се опита да заеме поста си, но не бе допуснат. Бившият ректор на академията Величко Адамов отказа да приеме назначения от министерството негов наследник.

Проф. Върбанов каза че ще иска лична среща с проф. Теодора Димитрова, която бе избрана на поста на събрание, чиято легитимност се оспорва. До тази ситуация се стигна след като група преподаватели от Академията заведоха дело срещу нарушаване на правилата за избор на ректор. Явното гласуване, вместо тайно и липса на нов Студентски съвет, който да участва в изборите, са сред основните им мотиви.

Проф. Върбанов е подал сигнал за опит за възпрепятстване на встъпването му в длъжност и искане към Районната прокуратура и Районното управление на МВР за проверка и установяване на данни за самоуправство.

Относно назначението на 35-годишната проф. Димитрова той каза, че е работил с нея и се надява добрите им отношения да не бъдат развалени. Проф. Върбанов изтъкна, че няма проблем с Димитрова, а с избирането й за ректор.

"Начинът, по който стана този избор, ни смущава и смятаме, че е незаконосъобразен", допълни служебният ректор.

Той обаче изрази съмнения, че Величко Адамов се опитва да продължи да управлява Стопанската академия чрез проф. Димитрова и допълни, че съмненията му се потвърдили напълно вчера, когато не бе допуснат до ректорския кабинет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай