Следваш във Франция за под 200 евро

Избираш между 12 университета, в края на първи курс е ситото за студенти

Следваш във Франция за под 200 евро | StandartNews.com

Париж. В последните години Франция е любима образователна дестинация не само на абитуриентите от френските гимназии. Тя е мястото, където може да получите качествено висше образование само за 186 евро годишно. Това е таксата в държавните университети, като освен нея студентите заплащат само още 211 евро за здравна осигуровка. За да те приемат, ти е нужен добър успех, както и владеене на езика на ниво B2. Добре е да си осигурите езиковия сертификат DELF още до март, когато приключва първият етап от кандидатстването. Много от младите хора избират варианта да го получат по време на езиков курс във Франция предишната година.

Подаването на документи за френските университети най-често се извършва централизирано. Има обаче и вузове, за които се кандидатства отделно. До 20 януари е добре да сте направили проучването си какъв университет предпочитате, за да знаете дали ще изберете общото подаване на документите си през онлайн портал или смесено кандидатстване.
В началото студентът си прави онлайн профил, като за това сроковете са от 20 януари до 20 март.

В него се качва академична справка, отбелязва се имаш ли сертификат за владеене на езика, прави се и резюме на мотивацията - защо избираш точно този университет. След 20 март университетът може да поиска някои от тези неща и на хартиен носител - например по-подробно мотивационно писмо, в което да разкажете повече за себе си и избора си на специалност. Дипломата ви е нужна едва когато се записвате, като при това под внимание се вземат не резултатите от матурата, а целият успех.

Кандидатите имат право да подадат документи в 12 университета. За разлика от Великобритания обаче, където навсякъде имаш право да кандидатстваш една и съща специалност, тук може да впишеш различни. Това обаче изисква и отделни мотивационни писма към всеки вуз

След 13 юни започват класиранията, които са три на брой и приключват в края на юли. Тук е от особено значение как сте подредили желанията си. Това трябва да бъде направено приоритетно - най-желаният вуз да е на първо място. Защото, ако веднъж ви класират по първото написано желание, после нямате право да правите промени.

Учебната година започва през септември. Бакалавърската степен се взема за три години, като особеното тук е, че първите години се учи по направления - тоест получава се малко по-обща подготовка. Специализираш се едва в трети курс. У нас по подобен модел се учи например в УНСС. В първи курс обаче ви се предлага още една специалност, която може да изучавате паралелно. Така в случай, че сте сгрешили с първия си избор, след това може да направите "завой" и да продължите нагоре с втората си специалност. Тя обаче не е по ваш избор - университетът ви предлага три или четири варианта, от които да избирате. Най-често това са социология, политически науки, история и антропология.

Най-търсени от българите като първа специалност пък са икономика и мениджмънт, както и информация и комуникации. При последната в трети курс младежите специализират журналистика или PR, в някои случаи има и още по-тесни специализации - например корпоративен PR.

Подобно на Германия, решаващ за това дали ще останете студенти във Франция е краят на първи курс. Тогава е истинската цедка, при която в някои случаи отпадат и до 70 на сто от приетите вече младежи. Почти невъзможно е да запишеш втори курс условно, като продължиш да "влачиш" невзети изпити. Минеш ли през ситото обаче, получаваш и възможност да се възползваш от някои привилегии - например социална стипендия. Тя се отпуска от втори курс на базата на доходите на семейството и много от младежите успяват да се класират за нея. Сумите варират, като най-високата стипендия е малко над 400 евро на месец.

Това на практика може да се окаже цената на общежитието ви. Особеното при настаняването ви във Франция е, че, ако сте на квартира, от вас се иска да си намерите гарант. Не е задължително той да бъде френски гражданин, но трябва да работи и да плаща данъци във Франция. Освен това заплатата му трябва да е достатъчно висока, за да може да покрие разходите по наема ви в случай, че вие не си го платите. Друг вариант е да се настаните в частно общежитие, където например наемът на студио ще ви излезе 400 евро.

Там най-често ще ви поискат да предплатите за първите шест месеца накуп, така че трябва да имате готовност да извадите сумата. Добрата новина е, че след това може да отидете с договора си за наем в специална институция, която на неговата база ще ви отпусне социална помощ и ще ви възстанови разхода или част от него. Сумата се определя въз основа на квадратурата на жилището, което сте наели, както и на това дали е мебелирано или не. Така първата година се оказва най-трудна за студентите - защото, от една страна, трябва да извадят накуп повече пари, а от друга - добре е да не работят, за да се концентрират върху следването и да не отпаднат веднага.

При избора на университет много от студентите се вълнуват от това в кой град се намира, защото сумата за издръжка се различава драстично. В Париж тя е около 1200 евро докато в много търсения Лион, където университетите също са много добри, ще се оправите и с под 1000. Сред търсените образователни дестинации е и Тулуза. Почти всяка година се намират и млади хора, които биват приети в Сорбоната.

Възможности за намиране на работа има достатъчно, особено за нежния пол. Най-честите оферти към студентките са за детегледачки, както и за участие в различни събития, за които ги наемат различни фирми. По-често става дума за почасова работа, а не за такава на трудов договор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай