Синдикати: Поне 100 лв. бонус за главен учител

Синдикати: Поне 100 лв. бонус за главен учител | StandartNews.com

За по-големи финансови стимули при придобиване на кариерните длъжности "старши" и "главен" учител, настояват Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". "В проекта на новата наредба за статута и професионалното развитие на учители, директори и другите педагогически специалисти няма и намек за по-адекватно овъзмездяване на кариерните длъжности", коментира Юлиян Петров, председател на синдиката. Сега старшите учители получават 25 лв. добавка към заплатата си, а за главен учител се дава 60 лв.

"Поне 100 лв. трябва да е бонусът за старши учител и 150 лв. за главен", смята Петров. Според него възнаграждението на главните учители трябва да превишава това на заместник-директорите в училищата. Синдикат "Образование" е недоволен от представената от Министерството на образованието проектонаредба. "Огромен брой от представените текстове не кореспондират с това, което бе договорено в рамките на работната група", казва Петров. Профсъюзът смята, че на педагозите се вменяват повече административни длъжности, което ги отдалечава от учениците и призванието. Синдикатът настоява още да се регламентира, че веднъж придобити, длъжностите "старши" и "главен" учител да не могат да се отменят и да остават в сила през целия професионален живот. "Практиката в много училища показва, че директорите въвеждат мандатност на тези длъжности. Това е в нарушение на Кодекса на труда, а и вреди на авторитета на учителите", смята Петров.

Друга забележка на синдиката е задължаването на учителите да придобият определена професионално-квалификационна степен, за да израстват в кариерата, въпреки че те ще бъдат периодично оценявани и със системата от квалификационни кредити. "Не е ясно какво се случва с хилядите български учители, които за щастие имат придобита кариерна длъжност, но не отговарят на условието да притежават съответната степен. Ще им бъдат отнети съществуващите длъжности или ще бъдат рекетирани да станат клиенти на българските образователни департаменти", питат от синдиката.

На всеки 4 г. да имат година за квалификация

Според проекта на новата наредба за статута и професионалното развитие на учители, директори и другите педагогически специалисти задължителната квалификация за всеки учител е 48 академични часа за 4 г. със система от квалификационни кредити и 16 часа годишно в самото училище. "Няма отговор кой ще заплати за въпросната квалификация и по кое време от годината учителите и директорите ще успяват да се квалифицират", коментира още Юлиян Петров от Синдикат "Образование". От профсъюза напомнят, че не е взето под внимание предложението им на всеки 4 г. стаж в системата учители и директори да имат по една свободна година за квалификация. "Такава е практиката в много европейски държави, включително и съседна Румъния", казва Петров. Тази система позволява на учителите не само да подобряват подготовката си, но периодично да се откъсват от прякото натоварване в класната стая.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай