Шкафчета за тежките раници на учениците от есента

Шкафчета за тежките раници на учениците от есента | StandartNews.com

Половината ученици от 1 до 7 клас у нас ще имат шкафчета в училище, за да си държат в тях учебниците и да не разнасят всеки ден тежките раници. Обещанието даде просветният министър Красимир Вълчев след парламентарния контрол вчера. В момента малките деца мъкнат на гръб всеки ден между 6 и 9 кг. в зависимост от предметите за деня. Учители в страната изискват по български и математика по 7 помагала в час, макар че МОН е определило като задължителни учебник и учебната тетрадка.

Доставките за шкафчетата ще бъдат направени около лятото, съобщи Вълчев. Учениците от 1 до 7 клас в страната са приблизително 450 000. От тях наесен шкафчета ще имат около 220 000. "Ние прогнозираме, че между 150 000 и 200 000 шкафчета ще бъдат закупени за тази година. В момента в част от училищата за някои от децата има шкафчета, така че не тръгваме от нула. Надяваме се есента да имаме шкафчета за половината ученици от 1 до 7 клас", заяви Красимир Вълчев. Най-напред ще получат парите за шкафчета онези училища, които са поискали най-малко пари.

"Разбира се, училищата могат да закупят шкафчета и на по-висока стойност, ако доплатят от своите бюджети", каза министърът. Той отрече твърденията, че малките школа няма да имат достъп до парите за шкафчета за разлика от големите. "Малките училища трябва да купят по-малко шкафчета, а и след промените в модела на финансиране някои малки училища имат повече финансови възможности, отколкото някои големи", обясни Красимир Вълчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай