Сгрешени дипломи изправиха на нокти зрелостници и родители

Сгрешени дипломи изправиха на нокти зрелостници и родители | StandartNews.com

Стара Загора. Сгрешени дипломи на всички зрелостници в езиковата гимназия „Ромен Ролан" хвърлиха в паника деца и родители. За гафа първо са сигнализирали кандидат-студенти за различни вузове в Дания и Германия. При легализирането на дипломите в просветното министерството са забелязали грешката и им върнали дипломите.

„Става дума за техническа грешка, задължително избираемите предмети, са сложени в друга графа", поясни в петък шефката на училището Теодора Колева. Според ученици и родители обаче грешката въобще не е дребна, защото в някои случаи променяла дори цялостната оценка на дипломата. „Очевидно, че става дума за документ с невярно съдържание и дипломите трябва да бъдат издадени наново", съгласи се и шефката на регионалния инспекторат Татяна Димитрова. Според нея е отговорността на директора на училището, който подписва последен свидетелствата за завършено средно образование.

В самата гимназия разполагали с 20-ина резервни бланки за нови дипломи. От инспектората се опитали да вземат и от други средни училища, но едва ли можело да се очаква, че ще съберат повече от 50-ина бланки. Така че спешното отпечатване на нови свидетелства бил единственият изход. На всичкото отгоре сгрешените дипломи, дадени за легализация в министерството, трябвало да бъдат върнати обратно в училището, за да бъдат унищожени преди да бъдат издадени новите. Всичко това изправя на нокти деца и родители, които се страхуват, че ще изпуснат сроковете за кандидатстване в чужбина.

Пред кабинета на директорката Николова чакаха обезпокоени от гафа зрелостници. „Аз ще кандидатствам архитектура и строителство в Мюнхен, срокът за подаване на документите е 15 юли", заяви видимо притеснен Кирил Станчев. Той и съучениците му се чудеха дали да тръгват към София да си приберат сгрешените дипломи или пък те ще бъдат изпратени служебно в училището. Неговият съученик Валентин Димитров, който смята да учи във Франция, още не бе легализирал дипломата си и с горчива усмивка добави, че в случая може и да изкяри от това. Другите чакащи зрелостници добавиха, че половината от завършващите над 200 ученици в езиковата гимназия кандидатстват в чужбина. И ако ръководството на училището, инспектората и просветното министерство не оправят спешно гафа, повече от 100 зрелостници могат да се окажат с посечени съдби.

Разгневени родители припомниха и още един немаловажен факт. Те отново ще трябва да се изръсят по 100-150 лв за още един превод на дипломите. Според тях тези излишни разходи трябва да бъдат за сметка на училището, виновно за този недопустим гаф.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай