Руската гимназия спечели битката на будителите

Руската гимназия спечели битката на будителите  | StandartNews.com

Шакир бей обърка сметките на 10 "з" от Математическата гимназия в Пловдив и му отряза пътя към първото място на градския финал на надпреварата "Народните будители и Аз". От паралелката си бяха избрали да представят баба Тонка. Съперниците от тима на Руската обаче ги разбиха, като ги попитах кого турците са настанили в съседна къща, за да наблюдава какво се случва в дома на героичната българка.

След оспорвания двубой на финала между двете елитни школа първото място във възрастовата група 8-11 клас зае отборът на ЕГ "Иван Вазов", който демонстрира най-добро познаване на биографията и делата на Захари Стоянов. След тях остана 10 "з" от Математическата гимназия с патрон баба Тонка. На трето място се нареди 11 "ж" от Националната търговска гимназия.
Усилено се готвихме и изчетохме много страници, каза единайсетокласничката Йоана Крушарска от тима на победителите. В петото издание на "Народните будители и Аз", което приключи вчера, участваха 50 училища с над 9000 ученици, което е три пъти повече отколкото при старта на инициативата. Целта на надпреварата, организирана от Ротари клуб, е да запознае младите с великите българи, да ги накара да се поровят из факти извън учебниците, да се сработят в екип и да градят чувство за родолюбие и национална гордост.

В по-долната възрастова група 5-7 клас на градския финал победи 6 "а" от Математическата гимназия. За награда първенците ще отидат на екскурзия до Петрич, Самуиловата крепост, Сандански и Рилския манастир. В областта победители сред малките са ОУ "Св. св. Кирил и Методий"-Карлово. Сред гимназистите се наложиха възпитаниците на ПГ "Ген. Заимов"-Сопот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай