Русия плаща на наши студенти

Дават им стипендия независимо от успеха, учат езика на място

Русия плаща на наши студенти | StandartNews.com

Москва. Русия подхваща изцяло нова образователна политика спрямо българите. От тази година тя отваря широко врати за наши сънародници, като кани напълно безплатно 50 от тях да учат в нейни университети.

 

"Правим нещо, което не е съществувало в последните над 20 г.", заяви Виктор Баженов от Россотрудничество, където ще се приемат документите на кандидатите. Институцията се намира в Руския културно-информационен център на ул "Шипка" 34, а документите се подават до 1 април. Окончателното класиране става ясно през юли. Ако кандидатите не са наясно с нещо, могат да получат и консултации на място.


Връщат се времената, когато българите заминаваха за Русия в търсене на престижно висше образование. Само че сега Русия ни плаща, за да учим. Водещите й висши учебни заведения се отварят за 50 млади българи, които ще могат да следват там напълно безплатно, независимо от факта, че на много места в страната висшето образование за чужденци е платено. Освен че осигурява следване без пари, държавата ще плаща на младите хора и академична стипендия. Те ще я получават до края на следването, независимо от успеха, който покажат. Стипендиите обаче не са високи и не покриват изцяло разходите за живот. На студентите обаче се предоставят и общежития на символични цени - колкото плащат и руските им колеги. В допълнение от руския център напомниха, че предизборното обещание на Путин е да вдигне стипендиите в пъти - така че може би в следващите години тази сума ще нарасне.

 

За да заминете да следвате там още тази година, не е задължително да знаете руски език. Ако не го владеете добре, получавате възможност да го учите без пари в една подготвителна година, която се брои отделно от времето за следване. Младите хора могат да избират от възможно най-големия брой университети - над 1000.

 

Дадено им е право да посочат вуз във всяка точка на необятната страна. Съществува портал, през който може да проверите кои висши училища предлагат търсената от вас специалност. Условието при кандидатстването обаче е да посочите само до 6 университета, като едва 2 от тях могат да бъдат в един и същи град. На практика младите хора могат да изберат почти всички руски университети с много малки изключения - не може да напишете например МГИМО, школата на дипломатите, защото кандидатстването там е обвързано с Външно министерство.

 

Тази година Русия предлага места за наши студенти на практика във всички образователни степени. Най-много са местата за бакалаври - 28, като част от тях са целево за конкретни специалности. На първо място - нефт и газ, която става много стратегическа с оглед на "Южен поток".

 

В Русия се намира прословутата "Нефтянка", както наричат университета за нефт и газ "Губкин". Младите хора получават възможност да го изберат и след това да започнат работа в един отрасъл, в който се очертават немалки заплати. Има целеви места и за информатика, психология, езикознание, икономика и управление, музика. 20 от местата са оставени за специалност по избор на самите кандидат-студенти. Освен това има 4 бройки за магистри, 8 за аспиранти, което е еквивалент на нашата докторантура, 3 за стаж в областта на изкуството и 7 за следдипломна квалификация на вече завършили висшисти.

 

Университетите сами вземат решение приемат ли кандидата на базата на документите му. Интересното е, че освен академична справка или диплома, трябва да предоставите и попълнена анкета с прикрепена цветна снимка. Изисква се и копие от медицинска справка, че нямате СПИН, както и медицинска справка, че нямате противопоказания за обучение в Русия. Нужно е да покажете и копие от паспорта, с който смятате да пътувате.

 

В повечето университети има възможности за работа вътре в самия вуз, за да могат студентите да подсигурят издръжката си. Някои от висшите училища имат и предприятия, в които внедряват най-новите иновации, разработени от учените им. Студентите получават възможност да работят и там. Що се отнася до издръжката, тя зависи от града, който ще изберете. Не е необходимо да се нахвърляте на Москва, която е един от най-скъпите градове не само в Русия, а и в света. Във Воронеж и град от неговия тип например за нормален живот стигат около $200.

 

Във Владивосток пък съществува уникален в технологично отношение университет, снабден с най-модерната апаратура. Плюсът от избора на Далечния изток е и в това, че там има възможности за пътувания по обмен в Япония и Китай например. Руските представители дадоха и пример със завода в Шумен, който произвежда части за КАМАЗ. Негови бъдещи кадри могат да завършат автотранспортния институт, който е на много високо ниво. Неотдавна пък Алтайска делегация при посещение в Шумен посочила, че искат наши специалисти, за да произвеждат сирене.

 

Възможно е студентите да се насочат и към селското стопанство в тази връзка. Много престижни са вузовете по изкуствата, но за да ви приемат там, най-вероятно ще е нужно да положите и допълнителен изпит. Има и пет уникални университета по морско дело, които никога няма да те оставят безработен, независимо в коя точка на света се намираш.

 

Русия е амбицирана да увеличава местата за българи в следващите няколко години. В момента у нас има около 50 000 души, завършили руски и съветски висши училища по различно време. Въпреки разпадането на споразумението между двете ни страни за взаимно признаване на дипломите, и в момента в наши висши училища учат около стотина руснаци. Дипломите от руски университети се признават у нас от университетите или НАЦИД въпреки липсата на изрично споразумение по този въпрос.

 

Търсят се най-вече инженери и IT

 

Моделът, по който руското висше образование се променя през годините, доста напомня българския. В първите години и ние си произведохме свръхколичества от икономисти и юристи и в момента заплатите в тези сектори падат, казаха от руската федерация.

 

За сметка на това в момента има засилено търсене на инженери и на хора в IT сектора. За да реши проблема с липсващите информатици, Русия е отпуснала допълнителни безплатни места по тези специалности. Логично, много търсена е и нефт и газ, защото "Южен поток" е "цял един нов отрасъл", казаха представителите на Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай