Неделя,

Русия плаща на наши студенти

От: Failed to load user -
20123
Русия плаща на наши студенти
A
A
A

Москва. Русия подхваща изцяло нова образователна политика спрямо българите. От тази година тя отваря широко врати за наши сънародници, като кани напълно безплатно 50 от тях да учат в нейни университети.

 

"Правим нещо, което не е съществувало в последните над 20 г.", заяви Виктор Баженов от Россотрудничество, където ще се приемат документите на кандидатите. Институцията се намира в Руския културно-информационен център на ул "Шипка" 34, а документите се подават до 1 април. Окончателното класиране става ясно през юли. Ако кандидатите не са наясно с нещо, могат да получат и консултации на място.


Връщат се времената, когато българите заминаваха за Русия в търсене на престижно висше образование. Само че сега Русия ни плаща, за да учим. Водещите й висши учебни заведения се отварят за 50 млади българи, които ще могат да следват там напълно безплатно, независимо от факта, че на много места в страната висшето образование за чужденци е платено. Освен че осигурява следване без пари, държавата ще плаща на младите хора и академична стипендия. Те ще я получават до края на следването, независимо от успеха, който покажат. Стипендиите обаче не са високи и не покриват изцяло разходите за живот. На студентите обаче се предоставят и общежития на символични цени - колкото плащат и руските им колеги. В допълнение от руския център напомниха, че предизборното обещание на Путин е да вдигне стипендиите в пъти - така че може би в следващите години тази сума ще нарасне.

 

За да заминете да следвате там още тази година, не е задължително да знаете руски език. Ако не го владеете добре, получавате възможност да го учите без пари в една подготвителна година, която се брои отделно от времето за следване. Младите хора могат да избират от възможно най-големия брой университети - над 1000.

 

Дадено им е право да посочат вуз във всяка точка на необятната страна. Съществува портал, през който може да проверите кои висши училища предлагат търсената от вас специалност. Условието при кандидатстването обаче е да посочите само до 6 университета, като едва 2 от тях могат да бъдат в един и същи град. На практика младите хора могат да изберат почти всички руски университети с много малки изключения - не може да напишете например МГИМО, школата на дипломатите, защото кандидатстването там е обвързано с Външно министерство.

 

Тази година Русия предлага места за наши студенти на практика във всички образователни степени. Най-много са местата за бакалаври - 28, като част от тях са целево за конкретни специалности. На първо място - нефт и газ, която става много стратегическа с оглед на "Южен поток".

 

В Русия се намира прословутата "Нефтянка", както наричат университета за нефт и газ "Губкин". Младите хора получават възможност да го изберат и след това да започнат работа в един отрасъл, в който се очертават немалки заплати. Има целеви места и за информатика, психология, езикознание, икономика и управление, музика. 20 от местата са оставени за специалност по избор на самите кандидат-студенти. Освен това има 4 бройки за магистри, 8 за аспиранти, което е еквивалент на нашата докторантура, 3 за стаж в областта на изкуството и 7 за следдипломна квалификация на вече завършили висшисти.

 

Университетите сами вземат решение приемат ли кандидата на базата на документите му. Интересното е, че освен академична справка или диплома, трябва да предоставите и попълнена анкета с прикрепена цветна снимка. Изисква се и копие от медицинска справка, че нямате СПИН, както и медицинска справка, че нямате противопоказания за обучение в Русия. Нужно е да покажете и копие от паспорта, с който смятате да пътувате.

 

В повечето университети има възможности за работа вътре в самия вуз, за да могат студентите да подсигурят издръжката си. Някои от висшите училища имат и предприятия, в които внедряват най-новите иновации, разработени от учените им. Студентите получават възможност да работят и там. Що се отнася до издръжката, тя зависи от града, който ще изберете. Не е необходимо да се нахвърляте на Москва, която е един от най-скъпите градове не само в Русия, а и в света. Във Воронеж и град от неговия тип например за нормален живот стигат около $200.

 

Във Владивосток пък съществува уникален в технологично отношение университет, снабден с най-модерната апаратура. Плюсът от избора на Далечния изток е и в това, че там има възможности за пътувания по обмен в Япония и Китай например. Руските представители дадоха и пример със завода в Шумен, който произвежда части за КАМАЗ. Негови бъдещи кадри могат да завършат автотранспортния институт, който е на много високо ниво. Неотдавна пък Алтайска делегация при посещение в Шумен посочила, че искат наши специалисти, за да произвеждат сирене.

 

Възможно е студентите да се насочат и към селското стопанство в тази връзка. Много престижни са вузовете по изкуствата, но за да ви приемат там, най-вероятно ще е нужно да положите и допълнителен изпит. Има и пет уникални университета по морско дело, които никога няма да те оставят безработен, независимо в коя точка на света се намираш.

 

Русия е амбицирана да увеличава местата за българи в следващите няколко години. В момента у нас има около 50 000 души, завършили руски и съветски висши училища по различно време. Въпреки разпадането на споразумението между двете ни страни за взаимно признаване на дипломите, и в момента в наши висши училища учат около стотина руснаци. Дипломите от руски университети се признават у нас от университетите или НАЦИД въпреки липсата на изрично споразумение по този въпрос.

 

Търсят се най-вече инженери и IT

 

Моделът, по който руското висше образование се променя през годините, доста напомня българския. В първите години и ние си произведохме свръхколичества от икономисти и юристи и в момента заплатите в тези сектори падат, казаха от руската федерация.

 

За сметка на това в момента има засилено търсене на инженери и на хора в IT сектора. За да реши проблема с липсващите информатици, Русия е отпуснала допълнителни безплатни места по тези специалности. Логично, много търсена е и нефт и газ, защото "Южен поток" е "цял един нов отрасъл", казаха представителите на Русия.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички