Родители спасяват първия звънец

Родители спасяват първия звънец | StandartNews.com

Първият учебен ден наближава. В много училища обаче още текат ремонти. Столични директори са притеснени дали работата ще приключи навреме. Те дори обмислят да викат родители на помощ. В районите, пострадали от наводненията, се надяват ремонтите да приключат навреме.

Забавени обществени поръчки изправиха на нокти директорите

Местят децата по други школа, ако не смогнат с ремонтите

Родители може да спасяват училищните ремонти, за да започне навреме учебната година. Заради забавени обществени поръчки в част от школата тази година работата започна късно. Затова и някои директори вече пишат план Б - да преместят децата по други училища, ако майсторите не приключат до първия учебен ден. Много от тях очакват фирмите да предадат школата в последните дни преди първия звънец, без класните стаи да са почистени и чиновете - върнати по местата. "Ще мобилизираме родители -особено майките и бащите на малките ученици не отказват", разказват директори.

Така ще стане например в 51-во СОУ "Елисавета Багряна", в което в момента тече грандиозен ремонт за половин милион лева по фонд "Козлодуй". Той включва пълна промяна за школото - цялостно саниране на сградата и подмяна на радиатори. Съвсем доскоро училището приличаше на кадър от филма "Топло". В мазето, където са ателиетата на учениците от художествените паралелки и компютърните кабинети, стените са на дупки. "След като дойдоха представители на общината обаче, направихме график и първите два етажа ще бъдат готови до първи септември, а останалите трябва да ми бъдат предадени до десети", разказва директорът Асен Александров. "Още на първи от отпуска се връщат 80 учители и трябва да има къде да влязат. Именно учителите и родителите на малките ученици ще довършват след бригадата, за да станат кабинетите годни за употреба". Иначе Александров е готов и с план Б - ако фирмата не приключи работа до първия звънец, той планира "разселване" на над 1100 ученици в три други школа, защото нито едно съседно училище няма да ги побере всичките. Началният курс ще отиде на едно място, средният - на друго, а основното училище - в трета сграда. Фирмата обаче обещала дори да извика майстори, ремонтиращи детските градини, само и само да приключи ремонта в срок. Общо три училища в столицата имат такива големи ремонти по същия фонд, но другите школа са по-малки и дейностите там текат по план.

В 119-о СОУ "Акад. Михаил Арнаудов" пък се разширяват навътре - в школото изградиха нова стая заради огромния наплив на бъдещи първолаци, похвали се директорът Диян Стаматов. За да побере паралелките, той превърнал библиотеката в класна стая, а школското фоайе превърнал във виртуален център с подвижни стени. Освен книги там се помещават и компютри, които учениците могат да ползват.
 

Проверяват за нарушения

Просветният министър Румяна Коларова обяви, че ще проверява обществените поръчки за ремонти на държавните училища, обявени от предишния екип на МОН. Яснота по проверката ще има вероятно следващата седмица. Дори и да има нарушения, за каквито бе намекнато, те обаче няма да забавят старта на годината, успокояват от ведомството. Освен че забави обществените поръчки за ремонти, предишният екип на МОН даде и възможност на директорите сами да обявяват част от тях, вместо това да става централизирано. Мотивът на ведомството тогава беше, че ако процедурата се обяви от МОН, ремонтите на школата ще започнат не по-рано от октомври.

Чакат пари от министерството

Училища чакат пари от МОН, за да довършат ремонтите си преди 15 септември. Такъв е проблемът например в 134-о СОУ в столицата, известно още като Еврейското училище. "Ние започнахме нашия ремонт с бюджетни пари, сменихме мазилки, сложихме по-модерни мултимедийни системи, обновихме класни стаи", разказва директорът Весела Палдъмова. За смяна на подовата настилка обаче кандидатствали по програма за подобряване на училищната среда към МОН. Имат одобрение, но пари все още няма. "Нужни са ни 18,5 хиляди лева, но има и други училища в това положение", разказва Палдъмова. Тя се надява МОН или да преведе парите, или да определи фирма за свършване на работата в оставащия по-малко от месец до първия учебен ден, защото заради другата част от ремонта подовете вече са пострадали.

2 млн. за нови класни стаи във Варна

Ремонтите на школа и детски градини край морето набраха скорост през юли и август. "До 15 септември всичко ще приключи, няма да има забавяне в старта на новата учебна година", категорична е шефката на общинската дирекция по образование Лилия Христова. Ремонтите на школа и забавачки във Варна са за близо 3 млн. лв. От 26 детски градини, които се оправят, само ЦДГ "Валентина Терешкова" в пострадалия от пороите и бедстващ квартал "Аспарухово" се стяга със средства от фонд "Бедствия и аварии". Общата сметка на парите за забавачките е в размер на 526 650 лева. А ремонтите на 46 училища ще бъдат разплатени с 2 233 020 лева. Две детски градини в Добрич ще започнат учебната година с намален капацитет, защото те пострадаха сериозно от наводненията през юни, заяви началникът на отдел "Образование" Нейчо Нейчев.

В Разград: 1500 деца не знаят къде ще учат

Математическа гимназия стана дядовата ръкавичка, техникумите полупразни

Децата от четири разградски училища не знаят къде ще учат наесен. Причината е нерешен административен казус. Смяната по върховете на властта спря процедурата по събирането под един покрив на две професионални гимназии в града. Така ще се освободи сграда за математическата гимназия, която дели класни стаи с друго училище. Младите математици и възпитаниците на ОУ "Васил Левски" учат на две смени в школо, където не бие звънец, защото графиците на малките и големите ученици се разминават във времето. 1200 деца обитават претъпканата като дядовата ръкавичка сграда, а двете просторни училища по селско стопанство и автотранспорт са с полупразни стаи заради стотината ученици, които се обучават във всяко едно от тях. В началото на годината общината, подкрепена от областната управа, започна процедура по трансформация на сградния фонд. Процесът обаче остана недовършен заради оставката на отишлия си кабинет. В момента има решение на министерствата на земеделието и транспорта, които са одобрили промените, има и акт на общинския съвет в Разград, но дали МС се е произнесъл окончателно, заинтересованите страни не знаят. Така броени дни преди старта на новата учебна година 1500 деца, техните родители и учители не знаят къде ще се учи наесен. В неизвестност тънат и школските управи на засегнатите училища, защото педагогическият мениджмънт не е наясно с колко стаи в коя сграда ще разполага всяко от забърканите в казуса школа.

Сменят дограмата в Ардино

Ремонти на част от учебните сгради текат в Кърджалийско, от общините уверяват, че за 15 септември дейностите ще приключат. "При нас ремонтните дейности са свързани преди всичко с освежаване на санитарните възли в училищата и детските градини, осигурен е финансов ресурс", коментира зам.-кметът по образование на община Крумовград Йосиф Василев. В Момчилград обясниха, че това лято не са планирани основни ремонти на училища, защото учебната база е обновена през последните години. На места, където е необходимо, се извършват само по-леки козметични ремонти. В Ардино в момента продължават ремонтни дейности на сградата на ПГ "Хр. Смирненски" - извършва се саниране, смяна на дограма и подмяна на отоплителна инсталация. "По договор до първия учебен ден работата ще приключи, даже и да се удължат сроковете, това няма да повлияе на учебно-възпитателния процес", обясни Севда Райчева, шеф на отдел "Образование".

Търсят спонсори за саниране

От началото на август започна голям ремонт на сградата на природо-математическата гимназия "Екзарх Антим Първи" във Видин, съобщи директорката на елитното школо Румяна Петрова. Отпуснатите 500 000 лв. обаче няма да стигнат за санирането на малкия корпус, в който се намират помещенията на администрацията и 2 компютърни кабинета. Затова училището търси пари от спонсори, ще отдели и от своя бюджет, за да обнови и тази част от сградата. Започна спешен ремонт и на сградата на средното училище в Белоградчик "Христо Ботев", съобщиха от общината. През 2013-а то бе санирано и обновено по проект, финансиран от програма за енергийна ефективност. Но буря със силен вятър и дъжд през това лято отнесе покрива и наводни класните стаи на последния етаж. След нея паднаха мазилки, увредени са и настилките. Общината поиска средства от междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане и ги получи. За поправка на покрива, нови мазилки и настилки тя разполага със 132 000 лв. Ремонтът трябва да приключи до първия учебен ден.

Параклис в двора, графити по стените

51-во е уникално и с факта, че бе единственото училище в столицата, нашарено с графити от учениците по поръчка на директора. Сега те са свалени заради ремонта, но още с началото на учебната година Александров ще обяви нов конкурс сред всички ученици - да представят оригинални идеи за изрисуване на фасадата. Училището ще им осигури дори спрейовете, с които да нашарят сградата му. На оградата на школото дори патронът Елисавета Багряна бе зографисан със спрей, а в чест на посещението на бившия просветен министър Сергей Игнатов, който е египтолог, децата бяха направили цяла стена с пирамиди. При новия конкурс ще има специално условие - без черепи, които напоследък са толкова модни сред любителите на спрейове. Школото има и новопостроен параклис, проектиран от родители на деца, учещи в него.

Протест за детски в Благоевград

Майки и бащи в Благоевград излизат на протест заради липсата на фиксирана дата за изплащане на детските надбавки. Крайно време е да си извоюваме точна дата за получаването на детски и майчинство, защото много от нас разчитат на тези пари, за да хранят децата си, пише на страницата си в интернет Людмила Манова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай