Режат стипендии за лошо поведение

Наказват за скъсани дънки и минижуп в клас

Режат стипендии за лошо поведение | StandartNews.com

Строги наказания за лошо поведение на учениците въвеждат новите школски правилници. Категориите примерно, добро, задоволително и незадоволително отдавна не съществуват. Според родители обаче някои санкции за нарушаване на правилата са дори по-строги от времето, когато самите те са били ученици. Лишаване от стипендии или екскурзии са сред наказанията за децата с лошо поведение.

Отнемането на правото да получават пари за отличен успех обаче се прилага само при крайни прояви като агресия, кражба, тормоз над съученици, разказа директорът на 119-о СОУ Диян Стаматов. Другата санкция е лишаване от възможност да участваш в училищни мероприятия. Сред тях са както школските празници, така и екскурзии или зелени училища. За пушене и преписване, както и за голям брой неизвинени отсъствия много школа наказват с дейности в полза на училището. В правилника на 119-о СОУ изрично е посочено, че те не трябва да уронват достойнството на ученика. Наказанията са разделени на такива, които могат да се прилагат на деца под 14 години, и такива за големи ученици. Малките поливат цветя, редят книги в библиотеката и почистват тревните площи, а големите чистят стени и метат двора. В правилника на това училище като наказание е записано и намаляване на поведението, но Стаматов посочи, че то не се прилага и е част от много стара наредба на просветното ведомство. Любопитното е, че ученици, пропуснали повече от 30 на сто от часовете, минават в по-горен клас само след изпит. В 18-о СОУ освен за хулигански прояви учениците полагат труд и, ако се пързалят по парапетите или подхващат опасни игри със снежни топки. Наказанията там са разделени за момчета и момичета - младежите пренасят мебели и помагат в работилницата, а девойките работят в библиотеката и обновяват украсата на школото.
51-о СОУ пък директно спира стипендиите за над 10 отсъствия. Изключения се правят само за сираци и социално слаби.

Любопитното е, че това школо има и правила за безопасно поведение в интернет, сред които е изискването да не качваш материали за съученици без тяхно знание - особено такива, които уронват достойнството им. Нямаш право да качваш и снимки със сексуално съдържание и насилие нито във Фейсбук, нито в скайп. Не може да влизаш и в сайтове за хора над 18, нито пък да лъжеш за възрастта си, за да се регистрираш там. Училището съветва децата и да не споделят в нета лична информация.

Строги са забраните по отношение на облеклото, показа проверка на "Стандарт". Скъсаните дънки например са табу в повечето школа. На учениците не се позволява да носят и къси поли и панталони, гласят правилниците, които са публикувани на сайтовете на училищата. Забранява се и предизвикателното облекло, неподходящият грим и екстравагантната прическа. Изключително строги са и изискванията за часовете по физическо възпитание. Задължителен е спортният екип. Той включва тениска, анцунг и маратонки или гуменки. Наказанието за ученик, явил се с неподходящи дрехи, е неизвинено отсъствие, пише в документите. Строга забрана има и за използването на всякакви електронни устройства в часовете.

Дават внучето на бабата срещу подпис

Задължение на родителите е да водят и взимат лично децата си. Това повеляват правилниците за устройството и дейността на детските градини. В случай че нямат възможност, са длъжни да подадат писмена декларация с упълномощените лица, които ще ги отменят. Въпреки че сигурността на детето е приоритет номер 1 както за директорите, така и за родителите, това правило не се спазва навсякъде, показа проверка на "Стандарт". Неофициално родители признаха, че преподаватели в детските градини връчват хлапетата на баби, дядовци, лели и чичовци без да изискват специална декларация. Разчитат на това, че децата ги познават, коментираха майки. И допълниха, че при най-малките, които за пръв път стъпват в детска градина, правилата трябва да са по-строги. Това е така, защото хлапетата са готови да тръгнат с всеки, който обещае да ги заведе при мама.

Първолаци обличат униформи

Униформите в училище стават все по-модерни. Правилниците на много от столичните школа въвеждат задължително облекло за възпитаниците си. Според шефовете на школата униформеното облекло подчертава принадлежността на учениците към учебното заведение и неговата идеология за възпитание и обучение. Униформата може да бъде ежедневна и официална. Във Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън" например залагат на бежовия цвят. Учениците там трябва да носят официалната си униформа на тържества и извънкласни дейности в България и чужбина. Комплектът се състои от сако, риза и синя вратовръзка. Задължително е в облеклото да присъства логото на училището. То може да бъде бродиранo на блуза, елек, суитчър, сако или вратовръзка. В 35-о СОУ "Добри Войников" децата от първи до четвърти клас носят бяла или светлосиня тениска, виненочервен суитчър. Горен курс пък обличат риза в светло или тъмносиньо, а в студените дни - унисекс пуловер отново в синята гама.

Без ролери в школския двор

Нетрадиционна забрана пък въвежда ръководството на столичното 73-то СОУ "Владислав Граматик". На учениците там не се позволява да карат ролери, велосипеди и скейтбордове в училищния двор.

Освен забрани в училище се въвеждат и правила, които са доста приятни за децата. Класически рок песни например ще заменят училищния звънец в училище в Каварна.

През септември, месеца на АС/ДС, часовете ще започват с песента "Тъч туу мач" и ще завършват с "Тъндърстрък", заявява кметът на града Цонко Цонев при откриването на учебната година.

През октомври ще звучат песни на Рони Джеймс Дио, после следват Били Айдъл, Уайтснейк и български рок групи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай