Решават конфликти в интернет чрез медиация

Решават конфликти в интернет чрез медиация | StandartNews.com

Добрич. Медиацията решава бързо и икономично спорове и конфликти в интернет пространствата между подрастващи. Конфликтите в училище все по-често тръгват от интернет с размяна на обидни реплики и бързо трупат гняв, предупредиха педагози по време на работна среща в Добрич за медиация на конфликта. В партньорската среща с подкрепата на секторната програма „Грюндвиг" на Европейския съюз участват учители, юристи, психолози, социални работници, представители на институции от Испания, Италия, Румъния, Словения, Турция.

Недоразуменията, които възникват в интернет, най-често са кражба на парола и кражба на самоличност. Всичко това се пренася в училищната среда. Децата трупат агресия и когато нямат достатъчно харесвания във Facebook, поясни Весела Панчева, директор на СОУ „Димитър Талев" в Добрич, което е партньор в проекта. По думите й след подобен конфликт между двама ученици в училището, които си партнирали в интернет игра, единият се преместил в друго учебно заведение.

Споровете могат да бъдат решавани бързо и икономично с медиация, като особено успешно това става, когато самите ученици влизат в ролята на посредници, добави координаторът на проекта Татяна Василева. Изпитана рецепта за умиротворяване на враждуващите страни е да разменят позициите си, така че всеки да може да прецени ситуацията и от гледната точка на другия, посочват педагозите. Ден преди работната среща участниците в проекта са решавали 3 казуса с различни варианти на решение.

В рамките на партньорския проект ще бъдат издадени брошури с решени казуси чрез медиация, така че и други училища да могат да се възползват от опита. Догодина партньорите ще участват в тренинги за решаване на конфликти на форуми в Испания и Италия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай