Ренесанс на инженерите

Ренесанс на инженерите | StandartNews.com

Търсят ръководители на полети, не е важно какво са завършили

Фирми предлагат стипендии в техническите специалности, стажът почва от 600 лева

Истински ренесанс преживяват инженерните професии на Националните дни на кариерата, които започнаха вчера. Над 130 фирми имаха щандове на изложението в НДК, което в следващите дни ще продължи в още седем университетски града. "Целта е не само младите да намерят работа, а и да поговорят с фирмите в неформална среда, да разберат как да направят CV-то си, така че да изтъкне най-доброто у тях", разказаха организаторите от "Джоб тайгър". И напук на представата, че у нас най-много са фирмите в сферата на услугите, работа предлагаха основно производствени фирми. И, разбира се, IT компаниите - накъде без тях?

Готови сме веднага да назначим 20 души - 10 стажанти и 10 на редовна работа, разказва Десислава, HR на белгийската компания Melexis, която е на нашия пазар от 2000 година. "Софийският офис на фирмата е един от най-големите и местата са напълно реални. Занимаваме се с микроелектроника, търсим и хора с познания за телекомуникациите", изрежда тя, докато обяснява на току-що завършил кандидат как да преработи CV-то си. Според Десислава основната грешка, която правят младите при изготвянето на този документ, е, че посочват само компаниите, в които са карали стаж, но не и какво точно са правили през този период. "В един разговор обаче това бързо се изглажда", разказва тя. Стартовите заплати тук са четирицифрени.

И според организаторите на изложението CV-то е проблемът на много от кандидатстващите, защото рядко го вземат на сериозно. Мислят си, че основното им представяне ще бъде в интервюто за работа, и затова подават прибързано написани документи с правописни грешки. Някои дори не посочват личните си данни, така че, ако бъдат одобрени, няма как да бъдат намерени, за да ги назначат на работа. Има и куриози - CV, изписано изцяло на латиница, разказва друг завеждащ "Човешки ресурси" на съседен щанд.

На изложението доминират фирми, които предлагат реални работни места или стажантски програми с тенденция част от стажувалите после да бъдат наети на работа. При това някои от тях са много сериозни - има и такива, които са обвързани със стипендии. Ако допреди няколко години кариерата на завършилите студенти "циклеше" в "Параграф 22" - "Търсим хора на 25 с пет години опит", сега фирмите са преосмислили политиките си към набиране на кадри - опит се иска предимно за управленските позиции, а за всички останали се предлага стартово обучение. Представителка на IT компания, пред която, странно защо, няма тълпи от кандидати, обяснява, че причината е в това, че профилът им е по-специфичен и затова малко завършващи студенти са подходящи за него. "Иначе имаме много места - колкото кадърни хора дойдат, толкова ще назначим", допълва тя. И тук, както в повечето подобни фирми, младите хора преминават обучение. И причината е не толкова в недоволството от подготовката, дадена от университета, колкото в това, че фирмата има определена специфика и младите специалисти трябва да са запознати с нея. "Логично е университетът да дава базовата подготовка, а при нас след това да се напаснат детайлите", разказва HR специалист.

Компанията АББ, която е партньор на Техническия университет в столицата, дава всяка година стипендии на трима младежи, които учат инженерни науки. Условието е доходът на двамата им родители да е по-нисък от 1360 лева на месец, а самите те да имат успех над "много добър" - 4,50. Стипендиантите получават финансова помощ в размер 5860 лева на година, както и собствен компютър, който да улесни подготовката им. Фирмата им дава и ментор - опитен инженер, който подпомага обучението им и изглажда неяснотите, дава им се възможност и за стаж. "При това не са обвързани по никакъв начин с това да работят по-късно за нас. Ние просто искаме да ги подкрепим", обясняват от фирмата. В момента тя търси хора за свободни работни места в клоновете си в Раковски и Севлиево. Въпреки че става дума за преселване, поне в повечето случаи, има хора, които са заинтригувани от офертата.

"Каолин" пък предлага платена стажантска програма, като заплатите на обучаваните са не по-малки от на минималните за бранша - около 600 лева. "Стажът е през лятото, с реален трудов договор. Търсим 10-15 души от Техническия университет, интересуват ни и Минно-геоложкият и Химико-технологичният, откъдето идват повечето ни кадри", разказват от фирмата. Твърдят, че има шанс за постоянно назначение, ако открият точните хора.

Интересна оферта предлага и "Ръководство въздушно движение", което е едно от малкото държавни предприятия, дошли на кариерния форум. То търси ръководители на полети и предлага, както се изразяват представителите му, "една добра европейска заплата". "Много е важно да напишете, че няма значение каква специалност е завършил кандидатът, стига да е бакалавър. Понеже мнозина си мислят, че се изисква някакво специално образование", казват от РВД. Другите условия са да владееш английски - логично, да си българин или жител на държава от ЕС и да нямаш 30 години. "Работата е натоварена и стресова, освен това не бива да носят очила, а този атрибут си идва с по-късната възраст", обясняват от РВД възрастовото ограничение. Кандидатите за работа преминават през обучение, което трае от година и половина до две в зависимост от това как върви подготовката. Един етап от нея трае шест месеца, след което се полагат изпити. През целия период бъдещите ръководители на полети получават стипендия, която се равнява на три минимални работни заплати за страната - тоест около 1000 лева. Ако не успеят да издържат изпитите, не се налага да връщат парите. "Скоро ще имаме и стажантски програми", обещават оттам.

На цялото изложение почти не може да бъдат намерени стажове без заплата - нещо, което бе честа практика в близкото минало. Освен това все по-често стажантите получават реално обучение, вместо просто да седят в ъгъла или да носят кафета, обясняват организаторите. Друга любопитна тенденция е, че вече се намират HR-и на определени фирми, които проверяват и Фейсбук поведението на кандидатите си за работа. Не са много и става дума само за по-ключови позиции, но ако фирмата има определена корпоративна култура и ти не й пасваш, можеш да се разминеш с работа, за която иначе си напълно подходящ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай