Ректори играят на криеница (ОБЗОР)

Ректори играят на криеница (ОБЗОР) | StandartNews.com

Скриха ключа от кабинета на шефа, спряха плащания

В Стопанската академия в Свищов цари двувластие. Вече два дни назначеният от МОН служебен ректор проф. Иван Върбанов не може да влезе в кабинета си, тъй като ключът липсва. В същото време избраната от нелегитимното Общо събрание на вуза проф. Теодора Димитрова е качила заповед, с която разпорежда служители, преподаватели и студенти да изпълняват единствено издадените от нея заповеди и актове. 35-годишната дама се позовава на тази част от Закона за висше образование, която забранява намеса на държавни органи във висшите училища.

В същото време проф. Иван Върбанов, който бе служебно назначен от министъра на образованието, е разпратил писма до банките и НАП, с които посочва, че ректорът е той и не трябва да се изпълняват финансови операции, разпоредени от проф. Димитрова. Заверил е и нотариално пълномощно на друг професор, който да се занимава с тези операции. "Наредил съм да спрат плащанията от и към академията, подписани от друг", каза пред "Стандарт" проф. Върбанов. Той обаче уточни, че печатът на вуза не е при него и подписва документи без печат. Част от екипа на вуза също отказва да го слуша и се отзовава на разпорежданията само на проф. Димитрова. Прокуратурата е сезирана, но поне засега отказва да се намеси в казуса, защото това би било посегателство върху автономията на вуза.

На същото основание и просветното министерство няма право да се меси по-нататък във вътрешните работи на университета, уточни заместник-министърът на образованието проф. Николай Денков. МОН се надява само на съда, където делото за избора на проф. Димитрова за ректор е насрочено за 9 юни. То обаче може да се бави и две години. Междувременно обаче министерството готви и икономическа проверка на висшето училище, за да провери договорите, сключени от предишния ректор проф. Величко Адамов, за чието протеже е смятана проф. Теодора Димитрова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай