Ректор иска нова методика за финансиране на университетите

Ректор иска нова методика за финансиране на университетите | StandartNews.com

Велико Търново. Нова методика и промяна в системата на държавното финансиране на висшите учебни заведения поиска ректорът на Великотърновския университет проф. Пламен Легкоступ. Старопрестолният университет обяви допълнителен прием на кандидатстуденти понеже остават незаети места.

Най-много са свободните позиции за специалността "История". Общо 342 са незаетите места за бакалаври в редовната форма на обучение и 39 – в задочната. Класирането ще бъде изнесено на 25 септември, а записването ще се извърши на 26 и 27 септември.

По думите на ректора методика на финансиране на базата на брой студенти не е ефективна и е нужно да бъдат отчетени и други фактори. Според професор Леткоступ се стига до момент, в който една част от държавната субсидия не се отпуска заради неизпълнен прием по държавната поръчка. Не се взимат предвид обаче броят на преподавателите, колко от тях са професори и каква акредитация е получил даден университет. Кандидатстудентите намаляват заради ниската раждаемост и следващите години ще са още по-малко. Сега кандидатстват набор 1994 г., а през 1996 г. раждаемостта била още по-малка, каза ректорът.

Учебната година в университета ще започне на 30 септември и първият звънец ще удари председателят на а Народното събрание Михаил Миков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай