Рекорд на двойките по математика

Рекорд на двойките по математика | StandartNews.com

От догодина ще оценяват само в точки, без да приравняват към шестобалната система

Рекорден брой на двойките по математика на изпита след седми клас отчете просветното министерство вчера. 17 983 ученици са изкарали слаба оценка на първия модул, който всъщност представлява лесната част от теста. Това на практика означава, че всеки трети кандидат-гимназист е с двойка. През миналата година, която също бе рекордна откъм слаби оценки, двойките на този изпит бяха около 15 000, тоест сега имаме ръст от близо 3000 двойки. Любопитното е, че тази година министерството дори бе улеснило седмокласниците, като им раздаде листове с формули, с които могат да правят справки.

Седмокласниците, които имат слаби оценки на двата модула от изпитния тест, са по-малко - 3881, а миналата година са били 2100. Едно от възможните обяснения за това е, че част от учениците просто не са решавали втората част от теста и министерството не взема предвид техния брой, когато обобщава резултатите от двете части на изпита. Другото обяснение, дадено от МОН, е, че вероятно учениците не са направили нищо на лесната част от теста, но все пак са изкарали около 15 точки. Когато са работили по втората, е възможно например правилен чертеж да им е донесъл още една допълнителна точка и така да са вързали тройката. В МОН нямаше статистика колко ученици имат слаби оценки и на двете части от теста. Тъжната истина и големият проблем е, че 17 983 ученици имат двойки на първия модул и това показва проблем в подготовката по математика", заяви заместник-министър Диян Стаматов.

По български език и литература двойките са значително по-малко

9481 на първия модул от изпита, който е тест. От онези, които са решавали тест и са писали преразказ като втори модул, двойки имат 752. При класирането в гимназиите се гледа резултатът от двата модула. Скалата, по която точките са приравнявани към шестобалната система, е малко по-ниска от миналата година и 16 точки носят тройка. Заместник-министърът на образованието Диян Стаматов поясни, че една от причините за това е, че тази година има повече практически въпроси от типа на международното оценяване PISA, които изискват мислене и са затруднили учениците. Той лансира идеята от догодина учениците да бъдат класирани за гимназия само по точки, както е в редица европейски страни, а не точките да се приравняват към шестобалната система, както е сега. Според него в момента оценъчната ни система е много негативна, докато при новия вариант дори и 15 точки, независимо че сега носят слаба оценка, могат да те класират за гимназия някъде. В момента се подготвя и нов стандарт за външното оценяване, който ще даде параметрите как точно трябва да стане това. Ще бъде въведен и нов регламент за приемане в осми клас.

Само един от всички седмокласници е изкарал пълния възможен брой точки по български език и литература - 100. Реално обаче отличните оценки са повече, защото шестица на приемния изпит се пише дори при събрани 86 точки. По математика 100 точки имат 37 ученици. Радващото е, че по български език няма дете с нула точки, тоест всички имат някакви верни отговори на теста. По математика четирима ученици не са направили нищо и имат нула точки. От МОН посочиха, че се увеличава броят на учениците, които се престрашават да работят по допълнителния втори модул, който дава класирането за гимназия. Отчетено е обаче, че учениците трудно извличат информация от текст, когато тя не е дадена в прав текст, а е необходим по-сериозен анализ.

Проблеми има и при знанията за сложните изречения

и пунктуацията в тях, но за сметка на това децата се справят добре с въпросите по литература и цитатите. По математика ги затрудняват предимно задачи от геометрията.

С най-високи резултати по български са София-град, Смолян и Търговище, което доскоро бе по-назад в класациите. София и Смолян от години са неизменните лидери в тях. По математика с най-високи резултати са София-град, Варна и отново Търговище. На опашката тук са Враца и Шумен. Предстои всяко училище да си направи анализ на резултатите и с помощта на регионалните инспекторати ще се работи допълнително там, където има пропуски. По новата програма "Твоят час" ще бъдат отпускани пари и за работа с деца, които срещат затруднения с усвояването на материала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай