Рада Москова с националната литературна награда Дора Габе

Рада Москова с националната литературна награда Дора Габе | StandartNews.com

Добрич. В понеделник вечерта на официална церемония в огледална зала "Нели Божкова" кметът на Добрич Детелина Николова официално връчи националната литературна награда „Дора Габе" на Рада Москова. Тя бе предложена от Консултативната комисия за удостояване на творци с престижния приз одобри Москова, след като разгледа направените общо 12 номинации, като изборът на комисията бе потвърден и от решението на Общински съвет - Добрич.

Рада Стефанова Москова е родена на 3 май 1933 г. в Габрово. През 1960 г. завършва Висш медицински институт. Работи като медик в Габрово, а също и като драматург в Централния куклен театър, в Народния театър за младежта (1962-1980) и в Кукления театър (1981). Автор е на куклени пиеси, сред които "Разсърдените букви"; "Бръмчилото". Сред най-известните й книги са " Пеперудка" (стихове за деца) (1968); "Хей, конче!" (приказки) (1982); "Парчета от време" (стихове) (1995). Москова е сценарист на "Куче в чекмедже" (1982), "Горе на черешата" (1984), "Здравей, бабо!" (1992), "Разговор с птици" (1997), "Госпожа Динозавър" и други. Това е само кратка справка за богатата творческа дейност на Рада Москова.

Във всичките и творби присъства темата за вътрешната потребност да дадеш и да получиш любов. Националната литературна награда "Дора Габе" е учредена от Общински съвет - Добрич, през 2002 г. по повод 115 години от рождението на Дора Габе. Тя се присъжда на пет години на автор за значителни художествени постижения в духа на посланията на Дора Габе за принос в националната литература. Тази година с изложба "Дора Габе - дъщеря на равнината", финансирана от културното министерство и реализирана от Регионалния исторически музей в Добрич се отбелязва 125-ата годишнина от рождението на обичаната писателка и поетеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай