Проф. Илчев: Бягат в чужбина заради реализация

Проф. Илчев: Бягат в чужбина заради реализация | StandartNews.com

София. Понятието „чужбина" вече е доста условно. Тези, които имат възможност, опитват и избират. Няма нищо страшно в това да се учи другаде. Страшното е, че младите отиват в чужбина не заради доброто образование, а защото шансовете за реализация там са по-големи, съобщи ректорът на Алма матер проф. Иван Илчев по БНР. Днес се открива учебната година в СУ "Св. Кл. Охридски".

И тази година психологията е най-популярна специалност в Софийския университет, но тенденцията е от две-три години, каза ректорът.


Няма пряка връзка между възможностите за кариерно развитие и интереса към дадена специалност. Винаги съм бил противник на идеята, че в бакалавърската степен студентът трябва да получи всички знания, които ще му трябват в работата. Тя дава базисни знания в широк кръг области. Специфичните знания се получават с допълнителна квалификация, каза проф. Илчев.

Нещата се променят, но не със скоростта, с която ни се иска. Бюджетът на университета беше драстично съкратен, но за следващата година се надяваме да получим по-висока сума. Ще можем съвсем малко да вдигнем заплатите, но в никакъв случай това няма да компенсира поскъпването на живот, каза още проф. Иван Илчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай