Проф. Герджиков е новият ректор на СУ

Проф. Герджиков е новият ректор на СУ | StandartNews.com

Професор Анастас Герджиков е новият ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той беше избран със 190 гласа от Общото събрание на Алма матер днес, като долният праг необходими гласове беше 186.

Проф. Герджиков поема поста от проф. Иван Илчев, който беше ректор два мандата. Опонентът на новия ректор - проф. Тони Спасов, получи 162 гласа.

Анастас Герджиков е завършил класическа филология в Софийския университет през 1985 г. Има магистърска степен от Хумболтовия университет и специализации в Австрия и Германия със стипендии от службите за академичен обмен. През 2001 г. добива научна степен доктор в специалност "Римска литература", през 2008 г. става професор по антична и средновековна литература.

Започва да преподава в СУ през 1991 г., а от 2010 г. досега е заместник-ректор по учебната дейност в направление "Докторанти и продължаващо обучение". Бил е управител на Фонд "Научни изследвания" за кратко (2008 г.), също и заместник-министър на образованието и науката в правителството на Симеон Сакскобургготски (от 2001 до 2003 г.).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай