Президентът иска повече стажове

Президентът иска повече стажове | StandartNews.com

Чирпан. Промени в професионалното образование поиска президентът Росен Плевнелиев. "Има подготвени текстове за промяна в тази сфера, те трябва да се доведат докрай", заяви той при откриването на учебната година в Професионалната гимназия по селско стопанство в Чирпан.

Така Плевнелиев даде рамо на кабинета, който вече огласи сходни идеи за професионалната подготовка на учениците. Президентът беше категоричен, че трябва да има дуална система на образование, с което да се увеличи практиката на младите хора. "За съжаление, в България може да си студент 5-и курс, без да имаш един ден стаж, а в реалната икономика това е недопустимо", каза още Плевнелиев. Той даде за пример Германия, Швейцария и Франция, където учениците още от пети-шести клас имали практика в предприятията.

Междувременно бившият зам.-министър на образованието Милена Дамянова, която в момента е депутат от ГЕРБ, заяви, че не одобрява идеята на МОН да се дават пари на училищата за високи резултати от матурите. Тази идея била на принципа "оценки за пари", посочи Дамянова. Тя заяви, че сегашното ръководство на министерството непрекъснато сменя позицията си, и настоя министър Клисарова да се произнесе категорично за бъдещето на делегираните бюджети. Ексшефът на Агенцията за закрила на детето Калин Каменов пък определи като абсурд идеята да се върнат физзарядките в училище, вместо да се ремонтират спортните площадки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай