Правото най-скъпо в Алма матер

Правото най-скъпо в Алма матер | StandartNews.com

12 университета вдигат таксите от новата учебна година

Да учиш право тази година ще бъде най-скъпо в Алма матер. Софийският университет, който с години не бе вдигал таксите, от новата учебна година качва цените за някои специалности. Това става по предложение на съответните факултети и ще важи само за нови студенти от първи курс. Поради тази причина студентският съвет на университета също прие увеличението. Други университети също се ориентират в тази посока -увеличението на таксите да важи само за новоприети студенти. Общо 12 са висшите училища, които вдигат таксите тази година, като в някои от тях това увеличение е само за отделни специалности, става ясно от проект за постановление, качен на сайта на МОН.

От тази година студентите по право в СУ ще плащат 739 лева вместо 500, както бе досега. Така цената на юридическото обучение изпреварва УНСС, който обучава срещу 670 лева бъдещите прависти, но тази година е решил да не вдига таксите. Бъдещите педагози в СУ вече ще заплащат 485 лева вместо 340, както бе миналата година. Психологията от 500 лева става 560. Информатика и математика от 750 лева поскъпват на 800.

В Пловдивския университет педагогика и икономика от 420 лева стават 460. Същото е положението и в Русенския университет, който обаче увеличава и други такси. Правото от 500 става 520 лева, инженерството от 530 - 560. Бакалавърската програма по национална сигурност от 800 лева поскъпва на 840. Ветеринарната медицина става 630 лева, а преди е била 600. Всички специалности в Университета по архитектура, строителство и геодезия поскъпват с 40 лева и от 660 стават на 700 лв. В Химико-технологичния и металургичен университет също вдигат цените на всички специалности от 500 на 550 лева. Таксите на някои направления вдига и Аграрният университет. Икономика и аграрна икономика ще бъдат с цени 440 лева, след като преди са били 410. Екология и общо инженерство от 600 лева стават 620. В Тракийския университет леко поскъпва само педагогиката, която от 460 става 480 лева. От проекта за постановление става ясно, че е отпаднала специалността парамедик. Свищовската Стопанска академия вдига с 20 лева цените на своите специалности и от 360 те стават 380 лева.

Увеличение има и в някои от университетите по изкуствата. Националната музикална академия прави диференцирани увеличения - различни за първи курс и за студентите, които са в заварено положение. В първи курс таксите от 1200 лева стават 1300. За студентите във втори и по-горен курс таксите ще бъдат 1250. Педагогиката на обучението по музика от 346 лева става 446 лв. В НАТФИЗ таксите от 1450 лева стават 1500. В Националната художествена академия реставрацията вече е 1050 лева срещу 1010 за миналата година. Останалите специалности от 880 стават 920 лева. Информатиката в УниБИТ от 719 лева е станала 738. Програмата по национална сигурност от 808 лева е поскъпнала на 852. Всички медицински университети са запазили старите си такси - между 900 и 950 лева. Повечето от ректорите им често са заявявали, че печелят добре от чуждестранни студенти и затова нямат намерение да увеличават допълнително таксите за българи.

Прави впечатление, че няма университети, които са решили да закрият несвойствените си специалности - техническите университети продължават да обявяват такси за икономически специалности, което означава, че ще има и обявени места за прием. Предстои да видим дали те ще бъдат намалени спрямо предишните години, както се очаква да стане с промяната в начина на финансиране на университетите.

Над 2100 младежи искат да са учители

Над 2100 млади хора са поискали да бъдат учители по програмата на неправителствената организация "Заедно в час". Тази рекордна бройка е двойно по-голяма от миналогодишната, затова "Заедно в час" удължава срока, в който младите могат да подават документи, до 20 април. Накрая ще бъдат назначени общо около 130 души, така че на практика около 8 младежи чакат за учителско място. Организацията обаче доплаща определена сума на назначените от нея учители над стандартната учителска заплата, която те получават.

Студенти учат с Мтел

През април Мтел посреща в централата си студенти от 3. курс в Техническия университет в София, като част от инициативата "Твоето упражнение в Мтел". Проектът цели да запознае студентите с работата в компанията и включва посещение на технологичните звена, Центъра за управление и поддръжка, както и Контакт центъра. Първата група от 25 студенти вече проведе своето упражнение в компанията, а следващите срещи ще се проведат на 15 и 22 април. Младежите бяха приети от главния директор "Технологии" в Мтел - Деян Кастелиц. Те се запознаха и с част от инженерите в компанията, които им разказаха за организацията на работата и видовете дейности в телекома, структурата на мобилните мрежи, използваните технологии, оборудване.

Освен да се запознаят отблизо с дейността на технологичните звена в Мтел, студентите имаха възможност да приложат веднага наученото, тъй като работиха в групи по задачи, дадени им от специалистите, провели обучението.

Инициативата стартира през 2010 година, като до момента в нея са участвали повече от 1000 студенти. "Твоето упражнение в Мтел" е част от програмата на телекома за привличане на таланти, която подпомага младите хора в професионалната им ориентация и първите им професионални стъпки. Освен това тя цели и да осигури добре подготвени служители, които да отговорят на нуждите на бизнеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай