По-високи такси за висше от тази есен

По-високи такси за висше от тази есен | StandartNews.com

Вдигат се таксите във ВУЗ-овете за изучаване на педагогика. Те ще се увеличат в почти всички университети от предстоящата учебна 2016/2017 година. Това предвижда проектопостановление на МОН, публикувано на сайта на ведомството за обществено обсъждане.

В Алма Матер редовното обучение ще скочи от 340 на 485 лева, като поскъпване ще има и за задочните студенти. Те също ще плащат 485 лева, което за тях е над 300 лева ръст в годишната такса. В Пловдивския университет бъдещите педагози ще трябва да плащат с 40 лева повече от тази учебна година - толкова е промяната и в Русенския университет.

Филологическите специалности в Софийския университет също ще са потърпевши, ако проектът се приеме в този му вид - там увеличаването на цената е с 90 лева.
Година обучение в специалностите математика, информатика и компютърни науки ще струва 800 лева на първокурсниците - с 50 лева повече от досега. Над 200 лева ръст има при таксите за бъдещите юристи. Като приоритетна специалност медицината остава на същата цена - 925 лева. Фиксирани остават и парите за фармация.

Повишение на таксите има и за специалностите в УАСГ - година обучение във всяка от тях ще струва 700 лева на фона на досегашните 660 лева. С 50 лева повече ще струват на първокурсниците всички специалности в Химикотехнологичния и металургичен университет.
Таксите за всички специалности в Националната музикална академия се увеличават със 100 лева. Изкуствата ще струват по 1300 лева на година, а педагогическата специалност - 446 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай