Повече студенти по медицина, педагогика и технически науки

Повече студенти по медицина, педагогика и технически науки | StandartNews.com

Ловеч. Повече студенти ще бъдат приети по приоритетни науки, след като на изнесеното си заседание в Ловеч правителството одобри размера на приема за висшите учебни заведения.

Спрямо потребностите на пазара на труда и нуждите от специалисти с конкретен профил ие увеличава планираният прием за педагогически науки, природни науки, математика и информатика, технически науки, здравеопазване и спорт.

По заявка на Министерството на здравеопазването целенасочено е увеличен приемът за обучение по специалностите „Медицинска сестра" със 129 места и „Рентгенов лаборант" с 16 места. За първи път се дава възможност на български висши училища да обучават студенти по специалностите „Парамедик" (82 места за професионални бакалаври) и „Лекарски асистент" (60 места за бакалаври).

През учебната 2014/2015 г. в държавните висши училища ще може да бъдат приети нови 58 515 студенти, а в частните – 15 219, реши правителството на днешното си заседание. Утвърденият прием на докторанти е 2015 за държавните ВУЗ-ове, 69 – за частните, и 339 – за научните организации.

Поради отрицателна оценка на Агенцията, в решението за докторантски програми не е включен Европейският политехнически университет – Перник.

С приетия от Министерския съвет документ се утвърждава и броят на приеманите за обучение студенти и докторанти – българи, живеещи извън страната, както и граждани на Република Македония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай